blog

Euro hooligans

Archief

Een groepje jongens voetbalt op straat. Vooral Wim heeft er zin in. Hij geeft de bal een flinke trap, mist het doel maar raakt een raam. Het glas versplintert. “Wie gaat dat betalen?”, schreeuwt de bewoner boos. Wie gaat dat betalen? Een goede vraag.

Het beste zou natuurlijk zijn: allemaal een deel. De meute voetbalde tenslotte samen. Maar dat is voor de meneer met zijn kapotte raam niet zo handig. Weet hij veel waar die jongens allemaal wonen. Nee, dat werkt niet.
En dus mag de meneer élk van de jongens aansprakelijk stellen. Voor het gehele bedrag. Oók de jongen die net even langs de kant stond. Wat de verzekeraars onderling doen, moeten zij weten. Het klassieke voorbeeld van groepsaansprakelijkheid.
Als we de lijn doortrekken en in de voetbalsfeer blijven, komen we al snel bij een afgeleide van het feitelijke balspel: het supportersgedrag, ‘hooliganisme’. Hier zijn het niet de voetballers zelf, maar de fans die voor problemen zorgen. Zo herinner ik me het WK 2006 waarbij ik meerdere schadeformulieren ontving waarin melding werd gemaakt van bekraste auto’s. Gelegenheidsgekte, veroorzaakt door jongeren die na verloren wedstrijden van Nederland hun agressie op de omgeving botvierden. Een aantal van de ‘Eurohooligens’ was zelfs met elkáár op de vuist gegaan. Wederom: groepsaansprakelijkheid. De hele club – later opgepakt door een anonieme tip – moest betalen. Ook de jongen die verklaarde dat hij niets gedaan had.
Groepsaansprakelijkheid gaat behoorlijk ver. Een recente uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter heeft er zelfs voor gezorgd dat het begrip ‘groep’ moest worden uitgebreid met ‘zogenaamd stoere jongens die meelopen met relschoppers’. Allemaal ter bescherming van het slachtoffer. Een goede zaak, zeker met het oog op het EK 2008. Voetbal is leuk, laten we het dan ook leuk houden. (Met humor. Zoals de supporter die na afloop van een wedstrijd tegen de scheidsrechter zei: “Wat een fantastische wedstrijd! Jammer dat u niet heeft gekeken!”)
De komende weken is Nederland ‘aan de bal’. Oranje boven. De fabrikanten haken er gretig op in. Zoals Bavaria, dat speciaal EK-bier bedacht. Helaas mét een foutje, want op de etiketten is per ongeluk een alcoholpercentage van 0.0 afgedrukt (voorspelling Nederland-Frankrijk?), terwijl het gerstenat toch écht 5% alcohol bevat. Met alle risico’s van dien: naast de notoire drinkebroers loopt nu ook de BOB ineens onbedoeld ladderzat rond. Daar móet wel stront van komen. Uitkijken dus, want voor u het weet moet u meebetalen. We staan immers als één man achter oranje. De ultieme groepsaansprakelijkheid.

Reageer op dit artikel