blog

Bob

Archief

Bob. Bewust Onbeschonken Bestuurder. De door de overheid ingestelde kreet om verkeersdeelnemers te stimuleren hun slurptaks in acht te nemen. Toch denkt niet iedereen bij de jongensnaam direct aan drank. (Oud-)studenten uit de verzekeringspraktijk hebben mogelijk een heel andere associatie. Zij herinneren zich Bob vooral als de basis van elke brandpolis: Brand Ontploffing en Blikseminslag. “En let daarbij vooral op de ontploffing”, lichtte de docent destijds toe. “Want ontploffing ligt aan de basis van elke discussie of je bij een gebouw nou wel of niet de fundamenten moet verzekeren. Brand en bliksem laten de boel meestal wel intact, maar ontploffing kan het hele gebouw duurzaam ontwrichten.”

“De enige ontploffing die ik kan bedenken, is het bereiden van een flinke bak popcorn,” had de student naast me gegrinnikt. “Tenzij je naast een vuurwerkopslag woont.” Ik had mee gegrinnikt. Jaren gingen voorbij. Ontploffingen deden zich, behalve dan de popcorn, in mijn omgeving niet voor. Tot drie weken en vier dagen geleden. Want toen kreeg ik een paniekerig telefoontje. Van de kleindochter van een klant. Er was een ontploffing geweest, in het huis van haar oma. Op een paar honderd meter afstand van ons kantoor – ik reed er elke dag langs – was een gaslek ontstaan. De oorzaak was onduidelijk, waarschijnlijk had het iets te maken met de werkzaamheden aan het riool in de getroffen straat. Dagenlang was er gas gelekt in de kelder van het bij ons verzekerde woonhuis. Op enig moment – de bewoonster was gewoon thuis – kwam het tot een ontploffing. De keuken klapte in, alle ramen sprongen, een stuk vloer kwam naar beneden en het huis veranderde van het ene op het andere moment in een bouwval. Wonderwel had de bewoonster slechts wat lichte verwondingen. Ze werd opgevangen door familie, evenals de mensen uit de omliggende huizen. Drie woningen werden onbewoonbaar verklaard, de rest moest het doen met noodvoorzieningen.
Een incident? Misschien. Maar nog geen week later zag ik vóór mijn eigen huis – waar ook aan het riool werd gewerkt – een heel team brandweermannen lopen. “Ik dacht al dat ik gas rook,” merkte mijn vriend nog op. Buiten vroeg ik de heren wat er aan de hand was. “Gaslek,” zei er een. “Maar we zijn er hooguit een dagje mee bezig. Niets om u zorgen over te maken, mevrouwtje.” Misschien niet. Maar toch ging ik in gedachten nog even mijn opstalverzekering na. Bob als basis, en de fundamenten meeverzekerd.

Reageer op dit artikel