Insurtech negeert Kifid-klacht van reiziger met 9 uur vertraging

Insurtech negeert Kifid-klacht van reiziger met 9 uur vertraging

De Australische insurtech Cover Genius heeft een Kifid-zaak van een klant met een reisverzekering verstek laten gaan. De embedded insurance aanbieder had een schadeclaim voor een geannuleerde vlucht afgewezen, maar moet nu toch met een vergoeding komen.

De klant reisde op 1 november 2023 per vliegtuig van New York naar Vilnius in Litouwen. Eén van de vluchten die de man voor deze reis had geboekt werd geannuleerd. Door een omboeking van de vlucht arriveerde hij 9 uur later op het vliegveld in Vilnius dan de oorspronkelijke aankomsttijd van de geannuleerde vlucht.

Schadeclaim afgewezen

De man diende die maand nog een schadeclaim in bij Cover Genius. Tegen het einde van de maand reageerde de insurtech per e-mail dat de schadeclaim was afgewezen. Onterecht volgens de consument die zegt dat in de voorwaarden staat dat de reisverzekering dekking biedt bij vertraging als gevolg van een natuurramp, vertraging door de reisvervoerder of een verkeersongeval.

Vertraging van bijna 9 uur

De vertraging in zijn reis kwam door een vertraging van bijna 9 uur van de reisvervoerder. Volgens de polis geldt bij een langere vertraging dan 4 uur een vergoeding van maximaal € 70 per uur voor de eerste vier uur en daarna € 70 voor elk uur tot een maximum van € 350, als er geen kosten zijn gemaakt.

Bedrijf laat niet van zich horen

Kifid schrijft dat Cover Genius uitdrukkelijk is de gelegenheid is gesteld om zich te verdedigen tegen de klacht van de consument. "De vordering dient daarom te worden toegewezen, tenzij deze de commissie onrechtmatig of ongegrond voorkomt. Daarvan is geen sprake, zodat de vordering wordt toegewezen zoals gevorderd", aldus de geschillencommissie.

Cover Genius moet € 350 aan de reiziger betalen, maar of het bedrijf zich hieraan gaat houden is nog de vraag. De uitspraak is namelijk niet bindend. Waarom de insurtech niet op de klacht is ingegaan, wordt niet duidelijk uit de uitspraak.

Alexandra Meijer

Alexandra Meijer

Redacteur AM