Nederland heeft grootste pensioenkloof tussen mannen en vrouwen

Ons land heeft met 70 procent de grootste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen van Europa, vier procent onder het wereldwijde gemiddelde en zeven procent onder het Europese gemiddelde.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Willis Towers Watson (WTW). Uit het rapport blijkt dat vrouwen naar verwachting gemiddeld slechts 74% van het door mannen opgebouwde vermogen hebben bereikt wanneer zij met pensioen gaan. Het verschil in alle landen die in de analyse zijn meegenomen varieert daarbij van 60% in het slechtste geval tot 90% in het beste geval. In Europa is de gemiddelde vermogenskloof tussen mannen en vrouwen het kleinst van alle regio’s in de wereld: vrouwen zullen bij hun pensionering naar verwachting iets meer dan driekwart (77%) van het vermogen van mannen hebben opgebouwd.

Loonkloof, mantelzorg en verschillen in financiële kennis

Angel Hoover, hoofd Benelux bij WTW, noemt het resultaat schokkend. “Deze ongelijkheid wordt veroorzaakt door vele factoren, waaronder de loonkloof tussen mannen en vrouwen, uitgestelde carrières vanwege mantelzorg en verschillen in financiële kennis. Onze samenleving voert een welkom debat over de vermogensgelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar de discussie moet ook gaan over het vermogen van vrouwen tijdens hun loopbaan en bij hun pensionering.”

Het onderzoek laat daarnaast zien dat de vermogenskloof tussen mannen en vrouwen bij pensionering toeneemt met de anciënniteit. Wereldwijd bereiken vrouwen in hogere expert- en managementfuncties minder dan twee derde (62%) van het geaccumuleerde vermogen dan hun mannelijke tegenhangers hebben bij pensionering. Voor professionele en technische functies op mid-level is de kloof met 69% nog steeds aanzienlijk, maar voor operationele eerstelijnsfuncties neemt deze aanzienlijk af tot 89%.

Wereldwijde cijfers

Wereldwijd ligt de vermogenskloof tussen mannen en vrouwen in de VS met 75% net boven het wereldwijde gemiddelde, Canada doet het met 78% iets beter. In Europa heeft Spanje met 86% de laagste vermogenskloof tussen mannen en vrouwen, op de voet gevolgd door Oostenrijk met 84% en Denemarken en Noorwegen met 81%.

Het WTW Global Gender Wealth Equity rapport is een vervolg op een samenwerking tussen het World Economic Forum (WEF) en WTW eerder dit jaar, waarbij de eerste inzichten in de vermogenskloof werden gepubliceerd in het Global Gender Gap Report.