ING houdt rekening met meer betalingsachterstanden op hypotheken

ING heeft ruim € 120 miljoen opzij gezet in verband met verwachte problemen bij klanten om de rente en aflossing op de hypotheek te betalen.

De bank verwacht dat betalingsachterstanden door de inflatie gaan toenemen en maakt zich ook zorgen over een mogelijke daling van de huizenprijzen. Nu is er echter nog weinig aan de hand. ING-breed signaleert het bedrijf bij 5,2% van de leningen een mogelijk betalingsprobleem en dat is minder dan het kwartaal ervoor. Sinds eind 2020 is het percentage dreigende betalingsachterstanden met zo’n anderhalf procentpunt gedaald. In Retail Banking (waar de particuliere woninghypotheken onder vallen) staat het percentage op 4,7%. De zogeheten ‘stage 3-ratio’, waarbij er daadwerkelijk sprake is van een betalingsachterstand, staat voor heel ING op 1,5% en in de retailtak op 1,1%. Ook dat is lager dan een jaar geleden.

Specifieke hypotheekcijfers meldt ING niet. Die zullen nog wat lager liggen. Marktleider Rabobank, goed voor een portefeuille van 191 miljard, liet in de halfjaarrapportage bijvoorbeeld wat mildere cijfers zien, met 0,52% aan betalingsachterstanden en 0,08% van de hypotheekklanten die een achterstand had van meer dan 90 dagen. ABN Amro meldde per eind september bij 0,6% van de klanten een achterstand in de hypotheekbetaling.

Hypotheekportefeuille gekrompen

Toch is ING waakzaam omdat de inflatie in twintig jaar niet zo hoog is geweest, meldde risicodirecteur Ljiljana Cortan bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers. Er is € 124 miljoen extra in de voorzieningenpot gestopt, naast de € 5 miljard die al is gereserveerd voor mogelijke verliezen. In het Nederlandse retailbedrijf is een voorziening van € 49 miljoen genomen voor mogelijke verliezen op uitstaande leningen, waar in de eerste drie kwartalen nog bedragen vrijvielen. De vrees voor betalingsproblemen weerhoudt ING er niet van om nog altijd vol in te zetten op groei in hypotheken, al zal bij nieuwe klanten wel scherp naar de bestedingsruimte worden gekeken. De hypotheekportefeuille van ING in ons land was eind 2021 € 110,3 miljard groot. Dat is een half miljard minder dan eind 2020.

Bron: kwartaalcijfers/FD