Pensioenfondsen aan Tweede Kamer: 'voeg geen nieuwe keuzes aan pensioen toe'

Pensioenfondsen vinden het onverstandig om nieuwe keuzemogelijkheden aan het pensioenstelsel te voegen. Dat laten ze weten in een brief aan de Tweede Kamer, meldt FD. Deze week debatteren de fracties in Den Haag over de volgende fase van de formatie van een nieuw kabinet.
Delen:

Pensioenfederatievoorzitter José Meijer roept de Tweede Kamer op om het pensioenakkoord te respecteren en deze uit te voeren, in plaats van tussentijds wijzigingen door te voeren. Meijer vreest dat anders het ‘evenwicht wordt verstoord’ in het akkoord dat twee jaar geleden is gesloten over een nieuw pensioenstelsel. Ook leiden meer keuzes mogelijk tot ‘extra complexiteit’ die zoveel mogelijk moet worden vermeden bij herziening van het stelsel, aldus de pensioenfondsen.

‘Valse start’

In de verkiezingsprogramma’s van D66 en VVD staan juist plannen voor meer keuzemogelijkheden. Het Centraal Planbureau pleitte vorige week ook al voor meer flexibiliteit in het nieuwe pensioenstelsel. Meijer zegt dat partijen wel moeten weten wat de consequenties zijn als de politiek wijzigingen in het pensioenakkoord gaat doorvoeren. Elke vorm van versobering leidt volgens haar tot een ‘valse start’ van het nieuwe stelsel. “Je geeft daarmee het vertrouwen van deelnemers en van sociale partners een knauw – en dat zijn toch de dragers van dit akkoord”, aldus Meijer in het artikel.