Met de heropening van de terrassen is ook de registratieplicht voor horeca-ondernemers weer van kracht. Gastenregistratie brengt privacyrisico's met zich mee, waarschuwt Arag. "Zes op de tien Nederlanders wil bovendien zelf beslissen of gegevens gedeeld mogen worden." Om horecaondernemers te helpen gasten AVG-proof te registreren, heeft Arag samen met identiteitsspecialist JanusID MijnGastenlijst.nl opgezet. Volgens bedrijfsjurist Maarten Schipper gaat het met name om de risico's bij een eventueel bron- en contactonderzoek. "Dan is het zeer de vraag of het doorgeven van gegevens aan de GGD op een veilige manier gebeurt. Wordt alles met pen en papier gedaan, dan kun je er al van uitgaan dat het niet AVG-proof is."
Bezwaren tegen registratie
Arag vroeg ruim 1.500 Nederlanders naar de gastenregistratie. Vier op de tien vinden het bezwaarlijk om hun gegevens achter te laten en willen niet dat derden hun gegevens inzien. "Ruim zes op de tien Nederlanders willen expliciet toestemming geven voordat hun gegevens gedeeld worden. Daar zit precies de crux van gastenregistratie. Gasten willen er gerust op zijn dat hun privégegevens veilig zijn en dat hun gegevens alleen gedeeld worden als zij als zij daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd moet de horeca aan de plicht voldoen en het liefst doen ze dat zonder hun gasten door allerlei hoepels te laten springen."
Registeren via QR-code
Op MijnGastenlijst.nl kunnen bezoekersgegevens versleuteld worden opgeslagen. Ze worden niet langer dan de noodzakelijke termijn van 14 dagen bewaard en worden alleen opgevraagd als een bron- en contactonderzoek is vereist. Opvragen gaat met een unieke sleutel die de ondernemer krijgt bij het aanmelden. "De gast geeft op die manier gegevens in minder dan een minuut op via een beschermde omgeving en daar kan niemand zomaar bij." Schipper voegt eraan toe dat goede gastenregistratie kan helpen aan te tonen of het openhouden van de terrassen verstandig is. Voor MijnGastenLijst.nl kan de horeca-ondernemer eenmalig en kosteloos een account aanmaken. Die krijgt per mail een unieke QR-code waarmee gasten zich kunnen registreren.