Woningverduurzaming steeds vaker aan bod in hypotheekadviesgesprek

Een hypotheekadviesgesprek waarin woningverduurzaming niet aan bod komt, is steeds zeldzamer nu over niet al te lange tijd 8.500 professionals zich Adviseur Duurzaam Wonen mogen noemen.

Zowel klanten als adviseurs blijken er steeds meer waarde aan te hechten om verduurzamingsmaatregelen te bespreken in het adviesgesprek. Was dat een aantal jaren geleden nog lang niet altijd de standaard, inmiddels is dat meer en meer het geval nu al bijna 7.300 hypotheek- en financieel adviseurs de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen hebben afgerond. Nog eens 1.200 zijn in opleiding, waarmee het totale aantal gecertificeerde adviseurs binnenkort op bijna 8.500 uitkomt.

Opleiding wordt verplicht

Floor van Workum (Vista en Rabobank) en Martin Hagedoorn (CMIS) van het Sectorcollectief Duurzaam Wonen verwachten dat ook de overige pakweg 1.500 adviseurs over niet al te lange tijd zijn opgeleid. “De norm is de afgelopen tijd opgeschoven. Steeds meer klanten en adviseurs willen het onderwerp terugzien in advies. Ook de deadline vanuit SEH gaat hierbij helpen en ervoor zorgen dat alle SEH-adviseurs zich verdiepen in woningverduurzaming”, zeggen zij. Voor SEH-adviseurs is de opleiding overigens verplicht per eind 2021.

Steeds meer partijen sluiten zich aan

In 2019 namen Rabobankgroep en CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) het initiatief voor een e-learning die adviseurs praktische handvatten geeft om met klanten in gesprek te gaan over verduurzaming van hun (toekomstige) huis. Idee erachter is dat hypotheekadviseurs een sleutelrol kunnen vervullen als het gaat om verduurzaming. De opleiding is inmiddels overgedragen aan SEH en steeds meer partijen uit de markt hebben zich aangesloten bij het initiatief dat vorig jaar april leidde tot de lancering van het collectief.

Resultaat verduurzaming in dashboard zichtbaar

Wat de toename van het aantal gecertificeerde adviseurs heeft opgeleverd in extra woningverduurzaming is volgens Van Workum en Hagedoorn nog niet precies te zeggen. “Vanuit HDN wordt gewerkt aan een duurzaamheidsdashboard. De duurzaamheidsvelden in het aanvraagproces worden vanaf mei verplicht voor alle aanbieders en dat gaat veel extra data opleveren. Samen met reeds beschikbare data, wordt een dashboard gemaakt waarmee we de verduurzaming bijhouden. Dan wordt het resultaat landelijk inzichtelijk. Dat geeft een breder beeld van de verduurzamingsbeweging op de Nederlandse woningmarkt.”

Opleiding is breed opgezet

De opleiding zorgt er volgens de initiatiefnemers voor dat adviseurs beter in staat zijn het onderwerp verduurzaming van de eigen woning voor het voetlicht te brengen in adviesgesprekken met huizenkopers en woningbezitters. De opleiding zelf is breed opgezet. Er komen onderwerpen in aan bod, variërend van Klimaatakkoord tot financieringsoplossingen en van de BENG-normen tot mogelijke verduurzamingsmaatregelen.

Vaardigheidstraining om kennis op te frissen

De opleiding Adviseur Duurzaam Wonen wordt aangeboden door Dukers & Baelemans, Hoffelijk, Lindenhaeghe, Impact en Nibe-SVV. Naast de kennisopleiding Adviseur Duurzaam Wonen is er ook een vaardigheidstraining om de kennis en vaardigheden op te frissen als vervolg op de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen.