Cisco Barão: 'Wat deed RegioBank toen de rente hoog was? Betaalden ze toen meer?'

Portefeuillemakelaar en voormalig RegioBank-eigenaar Cisco Barão vindt dat RegioBank-adviseurs zich niet te gemakkelijk moeten neerleggen bij het afschaffen van provisie op spaargeld. Hij ziet overeenkomsten met het incorporeren van WestlandUtrecht Bank door Nationale-Nederlanden enkele jaren geleden. NN Bank stopte spoorslags met provisie op spaarproducten, maar moest na tussenkomst van de rechter de betalingen toch voortzetten.
Delen:

Barão was in die zaak betrokken als deskundige voor de adviseur die bezwaar maakte bij NN Bank. Deze Utrechtse tussenpersonen bracht sinds 2011 de WestlandUtrecht-rekeningen aan de man. Over het uitstaande spaarbedrag ontving hij 0,2 procent provisie. Tot NN Bank hem in 2013 inlichtte dat de betalingen stopgezet zouden worden.

Nationale-Nederlanden sloeg alle voorstellen af, waarna een gang naar de rechter volgde. “Die uitspraak is bekend: je kunt niet van de ene op de andere dag besluiten dat je geen provisie meer betaalt”, vertelt Barão. Alleen de mededeling dat het beleid wordt aangepast was volgens de rechter onvoldoende. Hetzelfde gaat volgens Barão nu op voor RegioBank. Hun argument dat de rente extreem laag is en provisie op spaargeld dus geen duurzaam model, houdt wat hem betreft geen stand. “Wat heeft de bank gedaan toen de rente nog hoog was? Betaalden ze toen meer? Nee.”

Toch heeft tachtig procent van de RegioBank-adviseurs al de intentie uitgesproken om akkoord te gaan met een nieuw model zonder provisie.
“Ik vind dat niet slim. Je ontwikkelt een provisieregeling voor goede tijden en slechte tijden. Dan kun je niet tijdens de wedstrijd ineens de regels veranderen. Dat is niet sustainable naar je business partners. NN Bank, Santander en nu RegioBank, straks brengen we verzekeraars ook nog op ideeën.”

Een nieuwe RegioBank-adviseur moet eerst door een ballotagecommissie. Als je muur niet rood genoeg is, dan moet je het overschilderen

Hoe kijk jij als assurantiemakelaar naar de terugkoopplicht van RegioBank en de onmogelijkheid om een concurrentiebeding op de verzekeringsportefeuille op te laten nemen?
“Als ik jouw RegioBank koop, mag ik dan gratis schieten op je klanten? Als dat waar is, dan is dat het begin van het einde.

Vorig jaar heb ik een kantoor verkocht, waarbij de koper niet geïnteresseerd was in de RegioBank. Dat deel hebben we toen overgedaan aan een dorpsgenoot, met een concurrentiebeding dat hij niet aan de verzekeringsklanten mocht komen. Dat ging goed tot de dorpsgenoot zei: ik wil ze wel gewoon bedienen. Dat werd een rechtszaak en dat heeft hij glansrijk verloren.”

Komt dat vaker voor, kopers van portefeuilles die liever geen RegioBank willen?
“Een RegioBank bemoeilijkt de overname van een assurantiebedrijf. Alleen een verzekeringsportefeuille kun je binnen een dag verkopen. Een nieuwe RegioBank-adviseur moet eerst door een soort ballotagecommissie. Als je muur niet rood genoeg is, dan moet je het overschilderen. En die commissie komt maar eens per zoveel maanden bij elkaar. Dan kan het zomaar een half jaar duren voor je goedkeuring hebt. Er worden om die reden al transacties uit elkaar getrokken.”

Wat raad je adviseurs die niet mee willen met de transitie aan?
“Als er adviseurs zijn met vragen over het NN Bank-dossier: voel je vrij om te bellen. Ik denk namelijk dat we ons te vaak en te snel gewonnen geven. Je moet alleen wel je tanden durven te laten zien. Als je denkt ‘ze hebben diepe zakken, dat win ik nooit’, dan ga je het ook niet winnen. Zo werkt het gewoon.”