Risicomanagement: e-book met tips en valkuilen

Risicomanagement: e-book met tips en valkuilen

Digitalisering, globalisering en de brede beschikbaarheid van nieuwe, betaalbare technologie brengen zowel kansen als risico's mee voor ondernemers. Voor bedrijven die optimaal willen profiteren van al die nieuwe mogelijkheden, is risicomanagement daarom meer dan ooit van belang. En onderzoek wijst uit dat 70% van het MKB daarvoor rekent op een onafhankelijk adviseur.

Risicomanagement is een vak apart, hoe pakt u dat aan? In het e-book ‘Risicomanagement in Praktijk’ leest u het antwoord op deze vraag en meer. Hieronder alvast een voorproefje met 3 valkuilen die u te allen tijde moet voorkomen.

  • Ga de confrontatie niet uit de weg

Risico’s ontstaan soms door de houding van de ondernemer. Als een adviseur op dat punt zijn relatie geen spiegel durft voor te houden, dan is dat een gevaarlijke valkuil bij het opmaken van een risicoanalyse. Sommige ondernemers nemen makkelijker een gokje dan anderen. De rol van de adviseur is om hem bewust te maken van de mogelijke gevolgen. Want pas dan kan hij een goede
keus maken: of hij die risico’s wil blijven nemen, of toch liever niet. Een goede adviseur durft te confronteren, want dat is in het belang van zijn relatie.

  • Laat aandacht voor procedures niet verslappen

Juist vanuit een positieve motivatie wijken mensen vaak af van procedures. Bijvoorbeeld om een uitzondering te maken voor een goede klant. Of om een opdracht toch door te laten gaan. Denk maar aan een glasbewassingsbedrijf dat plotseling met een defecte hoogwerker zit. Huren kost tijd en geld, en het is niet zo hoog dus het kan ook wel met de ladder. Vaak gaan zulke noodgrepen
nog goed, maar helaas niet altijd. Naleving van gemaakte afspraken is dus cruciaal.

  • Verlies de actualiteit niet uit het oog

Houd altijd de actualiteit in de gaten. Wie de krant leest weet dat bijna dagelijks bedrijven worden getroffen door cybercriminaliteit. En dat de schade daarvan groot kan zijn. Maar ook wet- en regelgeving zijn belangrijke risicofactoren voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofmaatregelen die het land momenteel in hun greep houden. Of aan alle ontwikkelingen rondom Brexit. Alles kan van invloed zijn op het succes van een onderneming.

Gratis e-book risicomanagement

Benieuwd wat uw kansen zijn om uw bedrijf een extra impuls te geven? Download dan nu het e-book. Meer weten over risicomanagement? Bekijk onze themapagina over risicomanagement.

Risicomanagement in de praktijk

In het e-book Risicomanagement in Praktijk zetten we hoofdzaken, feiten, tips en valkuilen overzichtelijk voor u op een rij. Om u goed op weg te helpen met uw positionering als risicomanager. Want zo’n kans om uw businessmodel succesvol uit te breiden, mag u eigenlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Dit is een partnerbijdrage van Avéro Achmea. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Avéro Achmea.