Vervroegd met pensioen? Geef deze vier tips

Vervroegd met pensioen? Geef deze vier tips

Overal lees je dat je in Nederland steeds langer moet doorwerken. Echter is eerder stoppen nog steeds een optie, alleen moet je daar wel op tijd mee beginnen en een goede voorbereiding hebben. De onderstaande tips kunnen de consument helpen, de belangrijkste tip aan hen is: kom zelf in actie. Evi van Lanschot biedt hier een stappenplan: wat kun jij jouw klant adviseren?

1. Start met het berekenen

Als je eerder met pensioen wil gaan, is het belangrijk om dit doel concreet te maken. Bepaal wanneer je wilt stoppen, hoeveel jaar je eerder stopt dan je pensioendatum, bereken hoeveel geld je nodig heb in de tussentijd om tot je pensioendatum te overbruggen.

En belangrijk: neem een bedrag in je hoofd wat je in die maanden zou willen uitgeven. Nu heb je een bepaald doel waar je heen kan werken.

Begin zo snel mogelijk met het opbouwen van extra vermogen om zo eerder te kunnen stoppen”

2. Begin zo vroeg mogelijk

Het is een fijne bezigheid, dagdromen over eerder stoppen met werken. Het is echter van belang om zo snel mogelijk te beginnen met het opbouwen van extra vermogen om zo eerder te kunnen stoppen.

Hoe eerder je begint, hoe meer je ook hebt aan het rendement-op-rendementeffect. Sluis bonussen, salarisverhogingen en eventueel andere financiële meevallers direct door naar je beleggingsrekening.

Let op dat je wel een bedrag achter de hand hebt om eventueel financiële tegenvallers op korte termijn op te vangen.

3. Pas eventueel je plan tussendoor aan

Het kan zijn dat je plan om eerder te stoppen met werken tussendoor moeten worden aangepast. Dit doe je bijvoorbeeld als je inkomen gaat veranderen, wellicht hou je dan meer of juist minder over aan het einde van de maand. Ook kan het zo zijn dat je onverwachts een erfenis of je huis verkoopt ontvangt waardoor er ineens meer geld beschikbaar is dan waar je in je plan rekening mee had gehouden.

Het kan ook zijn dat je wensen gaandeweg veranderen, ook dan is het belangrijk flexibiel te kunnen zijn.

Lees hier meer tips, over wat je woning en je pensioen kan bijdragen over vervroegd met pensioen gaan.

4. Zorg dat je jezelf indekt

Veel werkgevers regelen een bijdrage aan een ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een nabestaandenpensioen voor hun werknemers. Zodra je besluit te stoppen met werken dan stoppen deze arbeidsvoorwaarden. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk financiële risico's loopt. Zo kan het bijvoorbeeld dat je nabestaanden zonder inkomen achterblijven als jij overlijdt.

Dit artikel is gesponsord door Evi.