Zomerserie (6) – Jan Berndsen (AFM): ‘Gebruik AFM-inzichten voor invulling pensioenstelsel’

Geen wekker, geen stropdas, geen files. De rust van de zomervakantie is een uitstekend moment voor reflectie. Hoe kijkt de sector terug op de eerste helft van 2019? Vijf weken lang stelt AM elke dag zeven vragen aan een branchegenoot. Hoofd verzekeringstoezicht bij de AFM Jan Berndsen hoopt dat de politiek goed naar het AFM-onderzoek over keuzevrijheid in pensioenen kijkt. “We weten dat dit zonder goede begeleiding niet zomaar goed gaat.”

Welke vakantiebestemming kun je iedereen aanraden?
“Salland: mooie buitenplaatsen en kastelen, prachtige natuur zoals de Sallandse Heuvelrug, en historische steden als Zwolle en Deventer nabij. Als je uit de drukke Randstad komt, voelt het als ‘buitenland’ met het voordeel van een korte reistijd.”

Gaat je telefoon helemaal uit op vakantie, of laat je stiekem je werkmail binnenlopen?
“De telefoon gaat mee en ik ben bereikbaar via SMS voor noodgevallen.”

Wat was de meest memorabele gebeurtenis van het afgelopen halfjaar?
“Na een lang en mooi dienstverband bij DNB mijn overstap naar de andere ‘twin peak’ financiële toezichthouder van ons land: gedragstoezichthouder AFM. ‘Bescherming van consumenten in kwetsbare situaties’ is een missie waar ik mij in herken. Het motiveert mij om het beste uit mezelf te halen.”

Ik ondersteun inspanningen van alle stakeholders in de sector om een vliegwiel op gang te brengen

Welke ontwikkeling in de branche moeten we de komende tijd in de gaten houden?
“De AFM draagt bij aan duurzaam financieel welzijn voor alle Nederlanders. Welzijn in een wereld die in toenemende mate digitaliseert en individualiseert. Beide trends bieden risico’s en kansen. Nieuwe technologieën en nieuwe toetreders zijn in aantocht. Ik ben kritisch optimistisch over de toekomst. Mits goed toegepast (voor)zie ik dat de bewegende, vaak irrationele consument beter kan worden bediend en in beweging kan worden gebracht. Ik ondersteun inspanningen van alle stakeholders in de sector om een vliegwiel op gang te brengen. Zodat klanten zich meer bewust worden van hun persoonlijke, financiële huishouding en een beter financieel inzicht krijgen. Als zij daarbij de toegevoegde waarde van passend advies ervaren, ook in de beheerfase, draagt dat bij aan vertrouwensherstel en duurzaam financieel welzijn.”

Ligt de AFM qua doelen in 2019 op schema?
“Als toezichthouder hebben we de verantwoordelijkheid om aandacht te geven aan bestaande én nieuwe risico’s. Bestaande problemen willen we oplossen en nieuwe risico’s willen we op het spoor komen vóór ze grote maatschappelijke problemen veroorzaken. Juist ook in tijden van economische groei moeten we als toezichthouder waakzaam zijn. Nu we halverwege het jaar 2019 zijn, zie ik dat onze top 10-risico’s en toezichtsaanpak er nog steeds toe doen en onze volle aandacht hebben.”

Op welk resultaat ben je trots?
“Keuzevrijheid bij pensioenen gaat niet vanzelf goed. Deelnemers maken niet altijd juiste keuzes en variabele pensioenproducten brengen nieuwe risico’s met zich mee. Niet alle pensioenuitvoerders van premieregelingen gaan hier goed mee om. Dit blijkt uit recent AFM-onderzoek naar de invulling van de Wet verbeterde premieregeling (Wvp), die een variabele pensioenuitkering mogelijk maakt.

Het aantal pensioendeelnemers dat hier gebruik van maakt is momenteel klein, maar groeit snel. Met dit vroegtijdig onderzoek voorkomen we dat ontwerpfouten meegroeien en dat er over enkele jaren een veel groter probleem ligt. Deze inzichten zijn ook belangrijk voor de discussie over een nieuw pensioenstelsel. Keuzevrijheid staat daarin terecht centraal, maar we weten ook dat dit zonder goede begeleiding niet zomaar goed gaat. De sector heeft hierin een verantwoordelijkheid te nemen.”

Wat moet bovenaan de agenda staan als de politici terugkomen van het zomerreces?
“Nu er een breed maatschappelijk gedragen hoofdlijnenakkoord ligt voor de oudedagsvoorziening, zijn twee dingen van groot belang: een goede en heldere uitwerking en tegelijkertijd een duidelijke communicatie naar de mensen. Dit om nieuwe teleurstellingen te voorkomen.”

Claim nu uw zomerkorting op am:events

Twee tips waarmee u deze zomer ticketkorting kunt claimen op am:events!

Tip 1: op 17 september is het het event am:innosurance. Dit is hét innovatiecongres voor de verzekeringsmarkt waar volop inspiratie van buiten de branche én van buiten ons continent naar binnen wordt gehaald. Op het podium staan onder anderen vertegenwoordigers van Bol.com, De Persgroep en de Zuid-Afrikaanse verzekeraar Discovery.
Download deze zomer de am:bundel over innovatie en ontvang een speciale kortingscode voor dit event.

Tip 2: op 26 november is het tijd voor de Nederlands grootste verzekeringsbranchedag, de am:dag, locatie: Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Tot en met 7 september boekt u dit event tegen speciaal tarief (vroegboekkorting), tickets: www.amdag.nl
Reserveer nu uw stoel en wees gegarandeerd van ontmoetingen met inspirerende sprekers én gelijkgestemden uit de verzekeringsbranche.