ASR neemt Loyalis over

ASR koopt voor € 450 miljoen inkomens- en pensioenverzekeraar Loyalis. Pensioenuitvoerder APG zette het bedrijf een paar maanden geleden in de etalage. De leven- en pensioenactiviteiten van Loyalis moeten in 2020 zijn geïntegreerd in die van ASR.

Het in Heerlen gevestigde Loyalis heeft ongeveer 450.000 verzekerden bij zo’n 10.000 werkgevers. In 2017 boekte de verzekeraar een premieomzet van € 267 miljoen en een winst van € 71 miljoen. De dochter van pensioenuitvoerder APG werd in 2002 opgericht en telt 300 fte.

ASR legt € 450 miljoen neer voor de overname. Dat bedrag financiert de verzekeraar met een kortlopende lening. ASR verwacht dat Loyalis ongeveer € 30 miljoen zal bijdragen aan het netto operationeel resultaat. De verzekeraar houdt rekening met een een return of investment van 12% of meer. Door de overname zal de solvabiliteit 9 procentpunten dalen.

Marktpositie aov

ASR wil met de overname zijn marktpositie op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov) en duurzame inzetbaarheid verstevigen. De verzekeraar verwacht schaal- en kapitaalvoordelen te behalen. “Deze overname past in de kern van onze strategie. ASR speelt met het merk De Amersfoortse een leidende rol op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met focus op duurzame inzetbaarheid. De overname van de complementaire portfolio van Loyalis versterkt de marktpositie van ASR en biedt ons kansen om in nieuwe segmenten verder te groeien”, aldus ceo Jos Baeten.

Merk Loyalis blijft behouden

ASR blijft de merknaam Loyalis voeren en het aov-bedrijf zal vanuit Heerlen blijven opereren. Ook de commerciële samenwerking op het gebied van kennisdeling, productontwikkeling en klantbediening die Loyalis heeft met APG wordt voortgezet. De leven- en pensioenactiviteiten zullen naar verwachting in 2020 worden geïntegreerd in die van ASR.

Naar verwachting wordt de overname in het eerste halfjaar van 2019 afgerond. Toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt moeten de transactie nog goedkeuren. Ook de ondernemingsraad van APG moet nog advies uitbrengen. De or van ASR heeft al een positief advies gegeven. De verzekeraar sluit niet uit dat er arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. ASR wil werknemers die dat treft zo veel mogelijk proberen onder te brengen op vacatures bij ASR of APG, aldus het persbericht over de overname.

Nieuw perspectief

“ASR is een grote Nederlandse partij die continuïteit en zekerheid biedt voor klanten van Loyalis op de langere termijn”, zegt Gerard van Olphen, bestuursvoorzitter APG Groep, in een persbericht. “APG kan zich nu meer richten op haar primaire taken op het gebied van pensioenuitvoering en vermogensbeheer van de aan ons verbonden pensioenfondsen.

Ook bestuursvoorzitter Peter van Wageningen van Loyalis is blij met het nieuwe perspectief voor Loyalis. “Met onze nieuwe aandeelhouder kunnen we verder werken aan het doorontwikkelen van onze producten, diensten en klantbediening.”

Buitenlandse concurrenten afgetroefd

Pensioenuitvoerder APG kondigde in het jaarverslag over 2017 al min of meer aan Loyalis van de hand te willen doen. De pensioenverzekeraar moest van de moedermaatschappij op zoek naar meer schaalgrootte.

Vorige maand nog berichtte De Telegraaf dat behalve ASR ook een Britse en Amerikaanse partij interesse zouden hebben voor Loyalis. Uit Engeland lonkte Chesnara naar uitbreiding van de Nederlandse boedel. Dat bedrijf is de moeder van Scildon. En vanuit de VS zou de Reinsurance Group of America (RGA) een oogje hebben laten vallen op het bedrijf uit Heerlen. In een eerder stadium van de onderhandelingen zouden Aegon en NN zijn afgehaakt.

Waarde boven volume

ASR heeft er nooit een geheim van gemaakt overnames als belangrijke groeistrategie te hebben. In oktober zei ceo Jos Baeten dat maar weer eens tijdens de Capital Markets Day (beleggersdag).  De overnames moeten niet alleen het marktaandeel verhogen maar ook de winstgevendheid vergroten, spiegelde hij beleggers voor. ‘Waarde’ zou daarbij voorrang krijgen op ‘volume’.

Vivat

Eerder nam de verzekeraar uit Utrecht onder andere al Corins en Generali Nederland over. De naam van ASR wordt bovendien genoemd als een van de kandidaten om het te koop staande Vivat van het Chinese Anbang over te nemen. Baeten heeft al aangegeven belangstelling te hebben voor Vivat, maar niet tegen elke prijs.