Geld van pa en ma onmisbaar voor starter

Twee derde van de jonge kopers op de huizenmarkt verwacht naast een hypotheek extra geld nodig te hebben voor de aankoop van een huis. Bijna zes op de tien starters verwachten daarvoor aan te kloppen bij hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer. Pa en ma zijn niet alleen geldverstrekker, ze zijn voor starters ook een belangrijke adviseur. Maar een bedreiging voor de hypotheekadviseur lijken ze nog niet.

Van de starters tussen de 20 en 35 jaar die in de afgelopen vijf jaar een huis kochten, was voor 36% de hypotheek niet voldoende om hun droom te financieren. Twee derde van die groep hield de hand op bij pa en ma voor een lening of een schenking. Van de starters die van plan zijn binnenkort een woning te kopen, verwacht 65% extra financiële steun nodig te hebben. Van hen is 59% van plan een beroep te doen op de spaarrekening van hun ouders.

Adviseur op 1

Voor starters is de hypotheekadviseur veruit de belangrijkste adviseur bij het aankopen van een huis. Zeven op de tien ondervraagden willen een hypotheekadviseur inschakelen. Pa komt op plek twee, voor 39% van de jongeren is zijn advies over een passende hypotheek belangrijk. Het advies van de bank of een andere geldverstrekker staat met 36% op de derde plaats.

Somber

Starters die nog moeten kopen zijn somber over hun kansen op de woningmarkt, blijkt verder uit het onderzoek. Meer dan de helft (53%) twijfelt of ze ooit een huis zullen kunnen kopen, gezien de stijgende huizenprijzen. Ook hebben ze hun twijfels vanwege de aangescherpte leennormen.

Eenmaal in het bezit van een huis groeit het vertrouwen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, is nog maar 26% onzeker of zij door de stijgende woningprijzen in de toekomst kunnen doorstromen naar een ander huis. Daarnaast twijfelt 29% hierover vanwege de strengere hypotheekregels.

Onbekend met kosten koper

In het onderzoek komt ook naar voren dat bijna de helft van de starters de regels rondom kosten koper niet kent. Van de ondervraagden denkt 46% dat die kosten kunnen worden meegefinancierd in de hypotheek. Independer noemt dat zorgwekkend. Starters komen zo onnodig voor vervelende financiële verrassingen te staan, zegt algemeen directeur Coen de Ruiter op het weblog van de vergelijker.