Hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 in vier stappen van 3% omlaag

Formatiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Vanaf 2020 gaat de aftrek in vier stappen van 3 procentpunt omlaag tot het laagste belastingtarief. Het nieuws lekte gisteravond uit via De Telegraaf en werd vervolgens door Haagse bronnen aan diverse andere media bevestigd.

De hypotheekrenteaftrek moet in 2023 uitkomen op ongeveer 38%. Dat wordt naar verwachting het laagste tarief van de vlaktaks die het nieuwe kabinet wil invoeren. In het het huidige tempo, met een afbouw van 0,5 procentpunt per jaar, zou een aftrek van 38% pas in 2041 worden bereikt. In 2018 en 2019 willen de formatiepartijen nog wel die kleine stapjes aanhouden.

Verlaging eigenwoningforfait

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de maatregel wel ‘budgetneutraal’ laten uitpakken voor huizenbezitters. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait.

DNB

Een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek zal met instemming worden ontvangen door De Nederlandsche Bank. De toezichthouder pleit al langer voor het verlagen van het tarief voor aftrek. Door de huidige lage rente zou het daar nu een goed moment voor zijn, zo stelde DNB begin deze zomer nog.