Aegon en Achmea in driver seat bij proef met blockchain

De B3i-groep, waarvan ook Aegon en Achmea deel uitmaken gaat vanaf volgende maand testen met zogeheten blockchaintechnologie. De internationale groep van vijftien verzekeraars een herverzekeraars heeft een gezamenlijke prototype ontwikkeld waarmee op basis van blockchaintechnologie herverzekeringstransacties snel kunnen worden afgewikkeld.

Het prototype, dat een jaar geleden werd aangekondigd, werd dit weekend gepresenteerd tijdens een conferentie van (her)verzekeraars in Monte Carlo. Paul Meeusen van B3i is zeer enthousiast over de stap die nu is gezet. “De afgelopen vier maanden heeft een toegewijd team van maatschappijen die lid zijn van de groep gewerkt aan een werkend prototype dat de belangrijkste functionaliteiten heeft om een slim contract management systeem voor grote schades mogelijk te maken.” Als de test goed verloopt en er nog verbeteringen zijn doorgevoerd wordt de blockchain in 2018 verder ‘in productie genomen’.

Productiviteit +30%

Volgens de B3i groep is het initiatief van waarde voor de hele productieketen in de verzekeringsindustrie. De groep gaat ervan uit dat de productiviteit in de sector tot 30% kan verbeteren. Zowel makelaars als (her)verzekeraars profiteren van lagere administratiekosten en kunnen volgens de initiatiefnemers in de toekomst lagere premies en kosten in rekening brengen.

Aansluiten bij initiatief

In de testfase kunnen ook andere makelaars en (her)verzekeraars zich aansluiten bij het initiatief. Behalve Aegon en Achmea bestaat B3i vooralsnog uit Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin en Zurich Insurance Group.