nieuws

Kleuter stoot beeld van sokkel; verzekeraar stuurt rekening van €114.000

Schade 11081

De poging van een kleuter uit de Amerikaanse staat Kansas om een kunstsculptuur te knuffelen pakt duur uit voor zijn ouders. De buste van (spiegel)glas viel namelijk van zijn sokkel waardoor het volgens de kunstenaar niet meer te repareren is. Onlangs viel namens de verzekeraar de rekening op de mat: $ 132.000 (bijna € 114.000)

Kleuter stoot beeld van sokkel; verzekeraar stuurt rekening van €114.000

De familie woonde vorige maand een huwelijksreceptie bij in het Tomahawk Ridge Community Center -een gemeenschapshuis- in Overland Park, Kansas. Op de bewakingsbeelden is te zien dat het jongetje in de lobby naar het beeld, genaamd Aphrodite di Kansas City’ reikt. De buste is echter niet berekend op de genegenheid en valt van zijn sokkel.

Onherstelbaar beschadigd

De kunstenaar Bill Lyons, die twee jaar aan het beeld werkte onderzoekt zijn gevallen liefde en stelt dat het beeld onherstelbaar beschadigd is. Een aantal dagen later krijgt de familie de rekening namens de verzekeringsmaatschappij van Overland Park. Of ze even $ 132.000 willen betalen, de prijs waarvoor het beeld voordien te koop werd aangeboden.

Verzuim om toezicht te houden

“U bent verantwoordelijk voor het toezicht op een minderjarig kind … uw verzuim om toezicht te houden kan als nalatig worden beschouwd”, zo stond in de brief van de verzekeraar te lezen.

Slechts met clips bevestigd

“Ik was verrast, absoluut, zelfs beledigd om nalatig te worden genoemd,” zo vertelt de moeder van jongen tegen televisiezender ABC. “Ze behandelden dit als een plaats delict.”  Volgens het lokale bestuur ging het om een beeld dat weliswaar slechts met clips aan een voetstuk was bevestigd, maar dat het niet was bedoeld voor interactie.

Eerder geen problemen

“We hebben daar andere stukken gehad [en] we hebben geen problemen gehad”, zei stadswoordvoerder Sean Reilly. “We hebben dit niet eerder aan de hand gehad … er waren nog geen kinderen die op onze kunstwerken klommen.”

Niet met opzet

De moeder betwist dat ze geen toezicht hield op haar kind. Op het moment dat de kleuter naar het beeld reikte stonden zij en haar man buiten het bereik van de camera om afscheid te nemen. “Niemand zou ooit verwachten dat dit zou gebeuren op een plek waar kinderen worden uitgenodigd en dat je je zorgen moeten maken over een kunststuk van $ 132.000 dat je kind valt”, aldus de moeder. “Hij heeft het beeld niet met opzet gebroken. Het viel op hem. Het was niet veilig. Het was helemaal niet veilig.”

Reageer op dit artikel