nieuws

Hoekstra ziet niets in bagatelvoorziening voor kleine hypotheek

Financiële planning 7611

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de Tijdelijke regeling hypothecair krediet niet aanvullen met een bagatelvoorziening of ‘geen-gezeurbepaling’ voor kleine hypotheken. VVD-Kamerleden Roald van der Linde en Daniel Koerhuis hadden hierom gevraagd na een tv-uitzending van Kanniewaarzijn. Hoekstra noemt zo’n voorziening niet verantwoord.

Hoekstra ziet niets in bagatelvoorziening voor kleine hypotheek

Het tv-programma Kanniewaarzijn kaartte eind januari aan dat ouderen en mensen met een uitkering grote moeite hebben om een heel kleine hypotheek rond te krijgen. Zelfs met heel lage maandlasten willen veel banken deze groep geen hypotheek verstrekken. Van der Linde en Koerhuis pleitten daarom bij minister Hoekstra van Financiën voor een bagatelvoorziening of ‘geen-gezeurbepaling’ in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Ze willen dat hypotheken tot 20% of 30% van de WOZ-waarde standaard worden beschouwd als compliant en niet als maatwerk.

Niet verantwoord

Hoekstra wil daar niet aan, antwoordt hij op de Kamervragen. “Bij verantwoorde verstrekking van hypothecair krediet wordt zowel naar woningwaarde (LTV) als naar inkomen gekeken (LTI). Het is niet verantwoord om aanvullend een bagatelvoorziening in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet op te nemen omdat de woningwaarde geen inzicht biedt in het inkomen of de hypotheeklasten van de consument, terwijl inzicht hierin nodig is om te bepalen of de consument de lasten kan dragen”, aldus de bewindsman.

Maatwerk biedt volgens de bewindsman wel een oplossing voor deze gevallen. Bij langdurig stabiele hypotheeklasten en een substantiële overwaarde kan het volgens Hoekstra verantwoord zijn om te toetsen op de werkelijke lasten. Hij wijst erop dat een hypotheekadviseur of geldverstrekker in kaart kan brengen of een hypotheek getoetst op werkelijke lasten haalbaar en passend is.

Reageer op dit artikel