nieuws

Pensioenfonds Unisys belegt in hypotheken

Financiële planning

Pensioenfonds Unisys belegt in hypotheken

Het pensioenfonds van automatiseerder Unisys gaat een gedeelte van het vermogen beleggen in hypotheken in plaats van staatsobligaties. Het fonds denkt meer rendement te kunnen halen uit de beleggingen in een hypotheekportefeuille.

Unisys, dat onder meer voor verzekeraars de ICT regelt, gaat 4,2% van het vermogen, € 20 mln, steken in de hypotheken en snijdt daarvoor in de beleggingen in langlopend staatspapier waar op dit moment het grootste gedeelte van het vermogen in belegd is. Geert Bierlaagh, directeur van het fonds, legt de wijziging in gesprek met am uit. “We hebben een concentratierisico waar we vanaf willen, daarom gaan we een stuk van de beleggingen in staatsobligaties liquideren. Ik wil niet zeggen dat het rendement daar nihil is, maar het houdt niet over. In de hypotheken valt er volgens ons een behoorlijk rendement boven de risicovrije rente te maken, tegen geringe risico’s.”

Bierlaagh ziet de investering ook als een invulling van de maatschappelijke plicht. “Je ziet in de hypothekenmarkt dat de banken zich wat terugtrekken, wij proberen nu als het ware dat gat te vullen. Het is voor de deelnemers van het fonds goed en we kunnen wat bijdragen aan de hypothekenmarkt.”

MUNT
Aansluiten bij de pensioenfondsen die in het nieuwe MUNT Hypotheken belegden was gezien de beperkte omvang van het vermogen van Unisys geen optie, vertelt Bierlaagh. “Toen wij dit idee hadden, was het nog niet duidelijk of zij ook derden toe zouden staan. En ik heb begrepen dat bij MUNT ieder fonds zijn eigen portefeuille heeft. Met een participatie van € 20 mln was het voor ons aantrekkelijker om in een fonds deel te nemen.” Unisys participeert in een fonds van Syntrus Achmea.

Reageer op dit artikel