Scheikunde voor financials: ga jij voor vuur?

Scheikunde voor financials: ga jij voor vuur?
De vuurdriehoek: zuurstof, brandstof en hitte zorgen samen voor vuur - zo werkt het ook bij werkgeluk.

Bij werkgeluk denken we vaak aan externe factoren: werken bij een Great Place to Work, goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer. Maar uit onderzoek blijkt dat werkgeluk vooral wordt bepaald door de kansen die werknemers krijgen. En of ze die ook pakken. Denk aan de mogelijkheden die een bedrijf biedt om je te ontwikkelen en zo te groeien in je werk. Of de kans om iets nieuws te leren en jezelf uit te dagen. Die autonomie, dat perspectief: dát is de basis van werkgeluk.

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Een motto dat niet alleen geldt voor privésituaties, maar ook voor werkuitdagingen. En laten we eerlijk zijn: die uitdagingen zijn er volop. We kampen met (de gevolgen van) verschillende crises, de digitalisering is haast niet bij te houden en klanten worden steeds mondiger. Bovendien zijn we elkaar door het thuiswerken als collega’s ook een beetje kwijtgeraakt. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je het de komende jaren een beetje leuk houdt voor jezelf? Dat je relevant blijft? Wat is jouw plan als het gaat om het creëren van werkgeluk?

De Ontwikkeldriehoek

Bij Lindenhaeghe Opleidingen weten ze hoe belangrijk opleidingen en trainingen zijn om relevant te blijven en plezier in je werk te houden. Ze spreken in dit verband ook wel van De Ontwikkeldriehoek: deze bestaat uit verplichting, verdieping en vaardigheden. Deze onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; haal er een weg en de chemie waarnaar je bij relevantie en werkgeluk op zoek bent, blijft achterwege. Je kunt het vergelijken met een vuurdriehoek: zuurstof, brandstof en hitte zorgen samen voor vuur. Haal een onderdeel weg en de reactie vindt niet plaats. En die reactie, díe willen ze juist tot stand brengen. Het vuur moet terug!

Ga jij voor vuur?

Het begint bij financieel professionals altijd bij de basis: een wettelijk diploma. Logisch want deze Wft-diploma’s zorgen voor beroepskwalificaties waarmee je op grond van de Wet Financieel Toezicht (Wft) mag adviseren. Zonder diploma mág en kun je niets. Deze diploma’s houd je geldig met PE-examens en zie hier: het fundament van elk financieel advies ligt er.

Basisarts in de financiële sector? Of specialist?

Je kunt het hierbij laten. Dan ben je een soort basisarts binnen de financiële sector. Daar is niets mis mee, maar het wordt pas echt leuk met een verdiepende of verbredende opleiding. Want dan ga je richting een specialisme. Je kunt dan vele kanten op. Denk aan Hypothecair Planner, Estate Planner, Financieel Planner maar ook aan MiFID (beleggen) of CDD (Compliance). Of kies voor financieel echtscheidingsadviseur, in een markt waar 1 op de 2 huwelijken sneuvelt, een interessante niche. Vrij nieuw op dit gebied is de Adviseur Zakelijke Financiering. Als Adviseur Zakelijke Financiering help jij jouw zakelijke klant met de aanvraag van een (hypothecaire) geldlening of het plannen van het vermogen. Jij bent adviseur en sparringpartner van de ondernemer. Interessant, vooral nu steeds meer ondernemers hun weg naar het intermediair weten te vinden.

Het verbindende element: vaardigheden

En dan is er nog het verbindende element; de vaardighedentraining. Misschien wel de belangrijkste van de drie onderdelen van de Ontwikkeldriehoek. Want kennis hebben is één ding, kennis overbrengen is een ander verhaal. Of het nou gaat om basiskennis of verdiepende kennis, in de communicatie naar jouw klant is het vooral belangrijk dat jullie elkaar goed begrijpen.

Weet jij precies wat de klant wil? Want dat is niet altijd wat de klant zégt”

Weet jij precies wat de klant wil? Want dat is niet altijd wat de klant zégt. Heb je de juiste vraag gesteld? Heb je goed geluisterd naar het antwoord? Doorgevraagd? En heeft de klant jouw uitleg goed begrepen? Heb je dat gecheckt? Het gaat hier vaker mis dan je denkt. Veel mensen zijn visueel ingesteld. Als jij een advies met de klant hebt doorgenomen en je hebt voornamelijk gepraat, kan jouw klant wel eens afgehaakt zijn. En het laatste wat je wil, is de plank misslaan met geld van een ander.

Vaardigheden worden wel eens gezien als de katalysator van kennis. Ze zorgen voor een sterkere en heldere boodschap die is toegesneden op de specifieke klant en de specifieke vraag. Om te bepalen welke trainingen voor jou geschikt zijn, waar jouw behoeftes liggen, kan het interessant zijn om bijvoorbeeld met een accountmanager of jobcoach te praten. Ook bij Lindenhaeghe Opleidingen kun je terecht voor een advies dat aansluit bij jouw wensen of jouw team.

Jij kan meer dan je denk

Zijn alle onderdelen van de Ontwikkeldriehoek vertegenwoordigd? Dan is het tijd voor vuur. Met jouw kennis, specialisatie en vaardigheden sta jij aan de top van complete ontwikkeling. Goede ontwikkelmogelijkheden en groei maken je werk niet alleen leuker, het zorgt er ook voor dat je beter wordt in wat je doet. En die combinatie zorgt voor het vuur wat wij kennen als werkgeluk.

Gun jezelf dat werkgeluk en ga in gesprek met je werkgever óf je opleider over de mogelijkheden rond opleidingsbudget of gesubsidieerd ontwikkelen met bijvoorbeeld STAP-budget. Er kan niet alleen meer dan je denkt, jíj kan ook altijd meer dan je denkt.

Dit artikel is gesponsord door Lindenhaeghe Opleidingen.