nieuws

Verbond lobbyt voor aparte WA-verzekering zware caravans

Schade 2292

Caravans en aanhangers zwaarder dan 750 kilo zouden een eigen WA-verzekering moeten hebben. Daar pleitte directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding voor in het programma Max Vakantieman van Omroep Max. Momenteel is het aansprakelijkheidsrisico van caravans automatisch meeverzekerd met het trekkende voertuig. Met dat gebruik wijkt Nederland af van de rest van Europa.

Verbond lobbyt voor aparte WA-verzekering zware caravans

Omdat in de meeste EU-lidstaten zware caravans al een eigen WA-verzekering nodig hebben, kan er een probleem ontstaan als buitenlandse auto’s een Nederlandse caravan trekken. Zou de bestuurder schade veroorzaken met de caravan, dan kan hij de schade mogelijk niet claimen op de WA-verzekering van zijn eigen auto.

Harmoniseren

Binnenkort gaat de Europese Commissie de richtlijn voor de aansprakelijkheid van voertuigen herzien. Volgens het Verbond is dat een logisch moment om ook de Nederlandse aansprakelijkheidswetgeving rond aanhangers en caravans te harmoniseren met de rest van Europa. De branchevereniging van de verzekeraars heeft al bij de minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus gepleit voor aanpassing van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM).

Leenauto

Weurding zei in het Max-programma dat hij een regeling wil voor aanhangers zwaarder dan 750 kilo die aansluit bij de rest van Europa. “Dan maakt het ook niet meer uit welk voertuig de aanhanger trekt. Dat is ook van belang als je pech krijgt in het buitenland en je moet met je caravan en een buitenlandse leenauto terug naar huis”, aldus Weurding.

Reageer op dit artikel