nieuws

Een op de drie autobezitters verplaatst auto op oudjaarsdag

Schade 1259

Niet alleen huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Autobezitters zijn angstig dat rotjes en vuurpijlen hun auto beschadigen. Uit onderzoek van verzekeraar Allsecur blijkt dat 37 procent van de eigenaren hun auto op oudjaarsdag ergens anders parkeren dan normaal. Onder jongeren bedraagt het aantal verplaatsers zelfs 43 procent.

Een op de drie autobezitters verplaatst auto op oudjaarsdag

In hetzelfde onderzoek geeft 21 procent van de bestuurders aan het spannend te vinden om auto te rijden terwijl er vuurwerk wordt afgestoken. Dat geldt niet alleen rond 12 uur ’s nachts, maar ook al gedurende de dag zelf als er al veel vuurwerk de lucht ingaat. Die angst leeft overigens vooral onder vrouwen; 39 procent van hen vindt het vervelend om met vuurwerk te rijden tegenover slechts 12 procent van de mannen.

Alcohol

Een ander opmerkelijk punt uit het onderzoek van Allsecur is de omgang met alcohol. Jarenlange bewustwordingscampagnes lijken meer effect te hebben gehad op jongeren dan ouderen. Van de jongeren stapt ongeveer 13 procent probleemloos in de auto bij een bestuurder met meer alcohol op dan toegestaan. 65-plussers hebben daar met 33 procent aanmerkelijk minder moeite mee.

Nieuwjaarsschade

Tijdens de vorige jaarwisseling gingen er ongeveer 200 auto’s in vlammen op. Exclusief letsel bedroeg de totale schade zo’n 12 miljoen euro. Allsecur is overigens geen ondertekenaar van het Vuurwerkmanifest.

Reageer op dit artikel