nieuws

LTO vindt kratje bier onvoldoende compensatie na landing luchtballon

Schade 1976

LTO Nederland wil dat er betere afspraken gemaakt worden over financiële vergoedingen als een luchtballon landt op akkergrond. “Niet iedereen neemt meer genoegen met een krat bier of fles Beerenburg”, zegt LTO-bestuurder Alfred Jansen in het Eindhovens Dagblad. De LTO’er reageerde op de boer in Bokhoven die afgelopen weekend een ballon niet van zijn land liet vertrekken voordat er een schadevergoeding betaald was. De politie moest de ballonvaarder en negentien passagiers ontzetten.

LTO vindt kratje bier onvoldoende compensatie na landing luchtballon

“Geen enkele boer zit er op te wachten, want een landing brengt vrijwel altijd schade met zich mee. Zeker nu ballonvaarders vaker met grotere manden en dus ook grotere groepen in de lucht hangen. Wij vinden dat er voor zo’n landing financieel gezien best wat tegenover mag staan”, zegt Jansen in het ED. LTO Nederland stelt een compensatie voor van honderd euro per landing, plus tien euro per passagier.

Stuiteren

De LTO-bestuurder met Veiligheid en Pacht in zijn portefeuille, kan zich de woede van de boer goed voorstellen. “Hij had voor de tweede keer gras ingezaaid, noodzakelijk vanwege de droogte. Dan ben je niet blij als zo’n gevaarte met een gewicht van twee ton zes keer op je land stuitert.” De voorgestelde landingsvergoeding is overigens uitdrukkelijk geen schadevergoeding. Grote schade aan gewassen en grond zijn gewoon verzekerd.

Bier of wijn

De LTO heeft het eigen voorstel inmiddels als richtlijn aan hun eigen leden gecommuniceerd. De afdeling ballonvaart van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart vindt honderd euro te veel geld. “Zeker als je weet dat negen van de tien boeren helemaal geen probleem heeft met een landing op hun erf.  De meesten hoeven dan ook geen vergoeding, maar zijn al blij met een cadeautje. Bier of wijn vinden ze meestal het leukst”, aldus KNVvL-bestuurslid Marije Roozendaal.

Reageer op dit artikel