nieuws

Zomerserie (19) – Lex Orie (Openclaims): ‘Nederlandse markt gaat buitenlandse toetreders begroeten’

Schade 591

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten? Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. “Schadelastbeheersing en klanttevredenheid zijn gedeelde doelstellingen”, vindt Lex Orie, oprichter van Openclaims.

Zomerserie (19) – Lex Orie (Openclaims): ‘Nederlandse markt gaat buitenlandse toetreders begroeten’
Lex Orie van Open Claims.

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?
“Deze zomer gaan wij heerlijk naar Frankrijk. Lekker tot rust komen, goed eten en wat lezen. Daarnaast genoeg activiteiten samen met de kinderen, zoals voetballen en veel zwemmen. Er staat ook nog een lang weekend naar New York op de agenda.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?
“We hebben ons productaanbod flink kunnen uitbreiden, waardoor we voor alle autoschades relevant kunnen zijn voor verzekeraar en volmachten. We worden daarmee echt een partner voor onze klanten. Daarbij hebben we de NVGA AM Innovatieprijs gewonnen, wat een heel mooie erkenning was voor onze activiteiten en ook veel nieuwe klanten heeft opgeleverd.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?
“We zijn met Openclaims de echte pioniersfase een beetje voorbij, met inmiddels een mooi team. Het is daardoor gelukkig tijdens vakanties ook echt mogelijk om even afstand te nemen. Wij hechten daarbij aan een goede balans tussen werk en privé, iedereen heeft het nodig om soms even echt op te laden. In die zin, hoop ik dus eigenlijk dat ik even niet gebeld word.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?
“We zien de beweging dat er ruimte is voor nieuwe initiatieven en innovatie. In die zin gaat het dus al de goede kant op. Het blijft echter noodzaak om innovatievermogen echt als kerncompetentie van de organisatie te ontwikkelen, dat is iets van de lange adem, ruimte geven voor mislukkingen en ideeën en executiekracht belonen. Wij vinden het spannende tijden, juist omdat er steeds meer gebeurt. Onlangs waren we op het evenement DIA Amsterdam, daar komen fantastische nieuwe initiatieven uit binnen- en buitenland voorbij.”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?
“Met betrekking tot onze eigen markt zien we soms nog discussies tussen partijen in de keten over schadesturing. Dat is in onze ogen enorm zonde, omdat we zien welke voordelen echt samenwerken biedt op dat vlak. Schadelastbeheersing en klanttevredenheid zijn gedeelde doelstellingen, daar kunnen partijen elkaar echt vinden.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?
“Wij denken dat de Nederlandse markt nieuwe toetreders gaat begroeten. Door de consolidatie in de markt is dat een gezonde ontwikkeling die voor veel partijen mooie kansen biedt. Een breed, concurrerend aanbod houdt iedereen scherp en zet aan tot innovatie.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?
“Wij verwachten dan te kunnen melden dat we de markt echt structureel helpen bij het collectief verlagen van schadelast op WA schades, via WA Connect. Steeds meer partijen doen mee en zien de voordelen voor hun klanten en schadelast.”

Reageer op dit artikel