nieuws

Verzekeringsreliek ‘groene kaart’ wordt niet meer begrepen

Schade 2840

Wie een auto verzekert, krijgt een groene kaart opgestuurd. Vroeger per post, tegenwoordig meestal per mail. Maar wat kun je er precies mee? Veel Nederlanders weten het niet meer, blijkt uit onderzoek van Allsecur. De autoverzekeraar vroeg mensen onder meer of een groene kaart altijd groen is. 37 procent van de ondervraagden dacht van wel.

Verzekeringsreliek ‘groene kaart’ wordt niet meer begrepen

Wat is waar? Allsecur neemt graag de onzekerheden weg en scheidt feit van fictie rond de groene kaarten. De Allianz-dochter geeft het antwoord op drie stellingen.

Een groene kaart is altijd groen
De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit, maar kan ook een digitale kaart zijn of een zwart-wit kopie. Het belangrijkste is dat de verzekeringsgegevens erop vermeld staan.

De groene kaart is in alle landen verplicht
Hoewel tweederde (67%) van de Nederlanders denkt dat het in Nederland verplicht is de groene kaart bij je te hebben als je de weg op gaat en maar liefst vier op de vijf (82%) in de veronderstelling is dat een groene kaart verplicht is in het buitenland, klopt dit niet. Tot 1972 was dit verplicht, maar sindsdien is het in Nederland en andere Europese landen niet verplicht de groene kaart mee te nemen. Wel moet een automobilist op een andere manier kunnen aantonen dat de auto verzekerd is.

De groene kaart is geldig zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft
Bijna tweederde (61%) geeft aan dit als waarheid te beschouwen. Dit is deels waar, maar een groene kaart heeft wel een geldigheidsdatum. Meestal is de kaart een jaar of dertien maanden geldig en wordt een nieuwe groene kaart automatisch toegestuurd door de verzekeraar bij verlenging van het verzekeringsjaar.

Elders wel verplicht

Binnen de EU is een groene kaart in de auto niet verplicht. In deze landen heb je wel een groene kaart in de auto nodig:

 • Albanië
 • Azerbeidzjan
 • Bosnië-Herzegovina
 • Israël
 • Iran
 • Macedonië
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Tunesië
 • Turkije

Toch groen?

Op het kantoor van de Vereende werd het bericht van Allsecur overigens met verbazing ontvangen. “We hebben het gelezen”, zegt een woordvoerder. “Maar een groene kaart moet in veel landen wel degelijk écht groen zijn.” Volgens de zegsman kom je in de landen op de lijst waar de kaart nog verplicht is niet weg met de zwartwitte scans die Nederlandse verzekeraars soms meesturen met de polis.

Binnen de EU hoef je de groene kaart niet meer verplicht in de auto te hebben. Je moet wel op een andere manier kunnen aantonen dat je auto verzekerd is. De makkelijkste manier om dat te doen lijkt toch nog steeds het algemeen bekende verzekeringsbewijs. Afgedrukt op ouderwets groen papier.

Reageer op dit artikel