nieuws

Neerslaglabel voor 8 miljoen panden

Schade 897

Neerslaglabel voor 8 miljoen panden

Het is al weken kurkdroog, maar toch hebben 8 miljoen woningen en bedrijfspanden sinds kort een neerslaglabel. BlueLabel, een initiatief van Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans, heeft pop perceelniveau in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van een extreme stortbui.

Volgens BlueLabel is Nederland het eerste land dat de gevolgen van extreme neerslag per woning digitaal in kaart heeft gebracht. De initiatiefnemers van de waterkwetsbaarheidsscan willen gemeenten, bedrijven en burgers bewust maken van de risico’s van wateroverlast. Gekeken is wat er gebeurt als er een stortbui valt van 93 millimeter in 70 minuten.

Perceelniveau

Het neerslaglabel vertoont overeenkomsten met het energielabel. Zo betekent een A-score een bijzonder kleine kans op wateroverlast. Een E-label, de laagste score, betekent een relatief grote kans op overlast. Water stroomt dan een woning binnen als de drempel minder dan 20 centimeter boven het maaiveld uitkomt. Samen met de NOS maakte BlueLabel een label-kaart op postcodeniveau. Gemeenten hebben de labels op perceelniveau.

Stresstest

Alle Nederlandse gemeenten moeten voor het einde van 2019 een stresstest doen om knelpunten op het gebied van onder meer wateroverlast – maar ook extreme droogte – in kaart te brengen. Naast 8 miljoen woningen heeft BlueLabel al 200.000 wegen binnen stedelijke kernen gelabeld. Voor gemeenten en hulpdiensten is belangrijk te weten hoe begaanbaar wegen zijn bij extreme neerslag.

Reageer op dit artikel