nieuws

Luchtalarm blijft uit in grote delen van Nederland

Schade 862

In grote delen van Nederland is het maandelijkse luchtalarm om 12:00 uur niet afgegaan. In veel regio’s was er sprake van een storing aan de zogenaamde WAS-palen (waarschuwings- en alarmeringssysteem), die het alarm laten horen.

Luchtalarm blijft uit in grote delen van Nederland

Vanuit heel Nederland zijn er via (social)media meldingen van burgers die het alarm niet hebben gehoord. Zo ook in delen van Vlaardingen en Schiedam, gemeenten in de achtertuin van het industriële complex van de Rotterdamse haven. Ook vanuit de Drechtsteden, Limburg en Gelderland waren veel meldingen over het missen van het alarm dat iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt getest via 3.800 WAS-palen die over hele land verspreid staan.

Waarschuwingen NL-Alert

Het alarm is bedoeld om burgers te waarschuwen bij rampen. Daarnaast ontvangen miljoenen Nederlanders al waarschuwingen van NL-Alert. In 2020 verdwijnt de sirene volledig uit het straatbeeld.  NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, sociale media en eigen middelen van veiligheidsregio’s moeten de alarmeringsfunctie dan definitief hebben overgenomen.

Reageer op dit artikel