nieuws

Geen rijverbod lege vrachtwagens bij code rood

Schade 1386

Transportverzekeraar TVM is blij dat er geen algeheel rijverbod komt voor lege vrachtwagens als er code rood is afgekondigd vanwege extreem weer. De verzekeraar noemt zo’n verbod disproportioneel. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet dinsdag aan de Tweede Kamer weten niets te zien in een rijverbod bij hevige storm.

Geen rijverbod lege vrachtwagens bij code rood

In haar Kamerbrief noemt minister Van Nieuwenhuizen een algeheel verbod om tijdens code rood te gaan rijden met een lege vrachtwagen praktisch erg moeilijk uitvoerbaar. Volgens haar kennen dit soort weerswaarschuwingen geen harde norm en zijn ze vaak regionaal. Bovendien zullen op het moment dat ze worden afgegeven altijd al wel chauffeurs onderweg. De minister ziet daarom meer in het stimuleren van de veiligheidscultuur binnen de wegvervoerketen.

Disproportioneel

TVM is blij met het besluit van de minister. “Een algeheel rijverbod zou een groot deel van het economisch verkeer platleggen. Dat is disproportioneel”, zegt woordvoerder Frank Woestenburg van de transportverzekeraar. “Wij zien veel meer in andere maatregelen, zoals een betere communicatie met buitenlandse chauffeurs. Waarschuwingen en boodschappen op matrixborden zouden ook in de Engelse taal moeten zijn. Daarnaast geloven we dat bewustwording en voorlichting over goed voorbereid op weg gaan effectiever zal zijn.”

Twee meldingen

De roep om een rijverbod voor lege vrachtwagens klonk na de zware storm van 18 januari. Die dag vonden op de Rijkswegen 66 incidenten plaats waarbij een of meerdere vrachtwagens betrokken waren. TVM had geen extreem hoge schadepost overgehouden aan die storm. De grootste transportverzekeraar van Nederland kreeg slechts twee serieuze schademeldingen binnen, aldus Woestenburg.

Reageer op dit artikel