nieuws

75% vergoeding door zorgverzekeraars pakt vaak lager uit

Schade 1165

Zorgverzekeraars vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg veel minder dan ze zeggen. Dit meldt het AD op basis van onderzoek door stichting Zorghuis. Volgens de zorgverzekeraars rekent Zorghuis niet met de juiste tarieven.

75% vergoeding door zorgverzekeraars pakt vaak lager uit

De verzekeraars zeggen dat ze hiervoor 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven vergoeden. “Maar in de praktijk is het vaak veel minder”, zegt Ronald van Oosterhout van Zorghuis tegen het AD. “Daar zijn de verzekeraars niet open over. De klant komt er pas achter wanneer de verzekeraar uitkeert.” Verzekerden zouden op deze manier honderden tot duizenden euro’s mis lopen.

‘Duizenden euro’s minder vergoeding’

Het probleem zou met name spelen bij mensen die gebruiken maken van fysiotherapie, logopedie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Bij de laatste groep kan het volgens Van Oosterhout gaan “om duizenden euro’s minder vergoeding gaan dan waar mensen op rekenen.”

‘Niet de juiste getallen’

Volgens enkele grote zorgverzekeraars rekent Zorghuis niet met de juiste getallen. Zilveren Kruis (Achmea) stelt 75% van het laagste gecontracteerde tarief te vergoeden, maar daar bij wel gecontracteerde zorg extra geld bovenop te doen als er door de zorgverlener extra kwaliteit wordt geleverd. Zorghuis zou ten onrechte die plus in haar berekeningen meenemen, een visie die wordt gedeeld door CZ. Ook VGZ stelt dat Zorghuis het gemiddelde tarief verkeerd berekent.

Onderzoek NZA

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) is naar van de berichtgeving een onderzoek begonnen naar de handelswijze van de zorgverzekeraars.

Reageer op dit artikel