nieuws

TVM: ‘Onervaren chauffeurs belangrijke drijver achter oplopen schade wegtransport’

Schade 703

De totale schade in het wegtransport is met 5 à 10% toegenomen. In een interview met de Telegraaf stelt Arjan Bos, directeur van transportverzekeraar TVM, dat dit onder meer komt doordat onervaren chauffeurs te snel de weg op gestuurd worden

TVM: ‘Onervaren chauffeurs belangrijke drijver achter oplopen schade wegtransport’

Volgens Rijkswaterstaat waren er in 2016 alleen op de snelwegen al 4.734 incidenten en is dat aantal is vorig jaar gestegen tot ongeveer 5.700 meldingen. Daarbij ging het om 3.000 kop-staart botsingen. “Dat zijn bizar hoge aantallen, veel meer dan ooit tevoren. De verklaring is dan ook dat dit veelal te maken heeft met onervarenheid, omdat situaties niet goed worden ingeschat”, vertelt TVM-directeur Bos tegen de Telegraaf. 

Tekort aan vakmensen

Wat Bos betreft, ligt het aan het tekort aan vakmensen. „Er is een schreeuwend tekort aan goede vakmensen. Dat zie je overal, maar in de transportsector is het wel erg schrijnend met zo’n 7.000 vacatures”, zegt Bos. Hij wijst ook de economische groei waardoor het veel drukker op de weg is geworden.

Menselijk falen

„Daarnaast is het smartphonegebruik of andere afleiding een oorzaak. Duidelijk is in ieder geval dat bij 90 procent van alle ongevallen menselijk falen een rol speelde. Dus de meeste winst valt in de cabine te halen door preventie en technische hulpmiddelen.”

 

Reageer op dit artikel