nieuws

Van Blitterswijk (LyondellBasell): ‘Verzekeringsindustrie denkt te veel in uitsluitingen’

Schade 784

“Verzekeraars zijn geneigd met producten te komen voor nieuwe risico’s die sterk gerelateerd zijn aan traditionele onzekerheden. Ze denken in uitsluitingen, om daar vervolgens een nieuw product voor te maken.” Dat zegt riskmanager Frits van Blitterswijk van chemieconcern LyondellBasell. Verzekeringspakketten voor grote ondernemingen worden volgens hem steeds verder gefragmenteerd en dat maakt het er beslist niet overzichtelijker op. “We proberen zin en onzin te scheiden.”

Van Blitterswijk (LyondellBasell): ‘Verzekeringsindustrie denkt te veel in uitsluitingen’

Klachten dat grote complexe risico’s niet goed te verzekeren zijn, herkent Van Blitterswijk niet voor de multinational waar hij aan het roer staat van het verzekeringsprogramma. In een interview in am:magazine 37 zegt de riskmanager van chemiereus LyondellBasell dat hij zich meer zorgen maakt over de hoeveelheid nieuwe producten van verzekeraars. Die zijn gericht op nieuwe risico’s, maar volgens Van Blitterswijk lijken die sterk op traditionele onzekerheden.

Cyberhype

“Cyber is ook bij ons een hot topic en wel degelijk een risico waar we actief naar kijken. Maar we moeten ons niet gek laten maken door hypes. Of er nou een boutje kapot is of je krijgt te maken met een cyberaanval, het gevolg kan hetzelfde zijn: productie die stil ligt door een upset”, aldus Van Blitterswijk.

“De verzekeringsindustrie heeft de neiging te denken in uitsluitingen om daar vervolgens een nieuw product voor te maken”, gaat de riskmanager verder. “Verzekeraars willen redelijk veel accepteren als ze risico’s maar kunnen modelleren. Gaat dat niet, dan beschermen ze zichzelf met uitsluitingen. Dat begrijpen we, maar we willen wel weten welke uitwerking zo’n uitsluiting heeft op ons verzekeringsprogramma. Voor cyber moeten we overwegen of we die risico’s kunnen integreren in andere programma’s.”

Fragmentatie

Riskmanagers staan volgens de risico-directeur van LyondellBasell beslist niet te juichen dat verzekeraars allemaal aparte producten in het leven roepen voor risico’s die sterk op elkaar lijken. “Wij proberen zin en onzin te scheiden.”

Hij wijst bijvoorbeeld op de verschillende vormen van aansprakelijkheid. “Algemeen, product, beroeps. Grote bedrijven maken niet noodzakelijkerwijs hetzelfde onderscheid als verzekeraars. Als riskmanager probeer je risico’s zo veel mogelijk op een redelijke manier samen te voegen. Verzekerden zijn niet gebaat bij een lappendeken aan polissen. Het is ons werk verzekeringsprogramma’s zo min mogelijk gefragmenteerd te houden. Omdat de bedragen die in onze industrie omgaan enorm zijn, is het de moeite waard hier goed over na te denken.”

Het hele interview met riskmanager Frits van Blitterswijk is te lezen in de am:bundel over de grootzakelijke markt. Hierin staan ook een interview met VNAB-directeur Wim Span en een reportage over de Londense verzekeringsmarkt. Download deze gratis bundel.

Reageer op dit artikel