nieuws

Justitie en Gemeente Culemborg zijn toename autobranden zat

Schade 891

Justitie en de gemeente Culemborg hebben een beloning van € 20.000 uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders van de lange reeks autobranden die de stad al enkele jaren teistert. De gemeente neemt het grootste deel van de beloning voor haar rekening.

Justitie en Gemeente Culemborg zijn toename autobranden zat

Volgens burgemeester Gerdo van Grootheest hebben de tientallen branden niet alleen grote impact op de slachtoffers, maar op de hele omgeving. “Een autobrand kan gevaarlijk zijn voor de omgeving en mensen kunnen zich onveilig voelen in hun eigen buurt. Ik vind het heel belangrijk om mensen ervan te verzekeren dat we achter de schermen, met politie en Openbaar Ministerie, met man en macht bezig zijn om die autobranden te stoppen.”

Daders lastig te vinden

Volgens de politie is het bij autobranden heel lastig om bewijs te vinden tegen daders. Het aantal autobranden in Nederland is nog nooit zo hoog geweest als in het afgelopen jaar. Autobranden kosten verzekeraars jaarlijks ongeveer € 40 miljoen. Dit bleek eind vorig jaar uit onderzoek van ThePostOnline (TPO). Volkswagen is het meest in trek bij pyromanen. In de eerste negen maanden van vorig jaar registreerde het Centrum voor Verzekeringsstatistiek 2.808 autobranden. Dat is ruim 3% meer dan in dezelfde periode in 2016 en het hoogste aantal sinds 2013.

€ 10.000

Woordvoerder Rudi Buis legde vorig jaar uit dat een autobrand een verzekeraar gemiddeld € 10.000 kost. “Dan zit je dus op een schadepost van tussen de 35 en 40 miljoen euro jaarlijks. Let wel, dit zijn de casco en WA-plus verzekerde auto’s, en daarmee ook de nieuwere (en dus duurdere) auto’s. Auto’s die alleen WA-verzekerd zijn tellen wij niet mee, want daar wordt niet op geclaimd. Dat zijn vaak oudere auto’s. Als we deze bij het bedrag optellen, liggen de echte cijfers veel hoger.”

Reageer op dit artikel