nieuws

Vuurwerkverbod moet tere dierenzieltjes beschermen

Schade 2793

Met name op  lokaal politiek niveau wordt er al jaren over gediscussieerd maar nu roeren ook de baasjes van Minoes en Fikkie zich in het debat over een vuurwerkverbod. Uit een enquête van Reaal  Dier & Zorg blijkt dat 59% van de honden – en katteneigenaren een voorstander is van een vuurwerkverbod voor particulieren. Dit ondanks het gegeven dat het jaarlijkse geknal tijdens Oud & Nieuw niet tot extra (verzekerde) schade bij de viervoeters leidt. 

Vuurwerkverbod moet tere dierenzieltjes beschermen

 

Reaal Dier & Zorg, voorheen Proteq, liet Peil.nl een onderzoek uitvoeren waaraan bijna 2.000 respondenten deelnamen. De meerderheid van de honden- en katteneigenaren (59%) is een voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren. Een totaal vuurwerkverbod gaat huisdiereigenaar te ver, slecht 5% geeft aan dat ze daar een voorstander van zijn. 54% van de respondenten geeft aan dat ze een vuurwerk verbod willen voor particulieren, maar dat ze geen bezwaar hebben tegen georganiseerd professioneel vuurwerk.

Overlast beperken

Een even grote  groep als de voorstanders van een vuurwerkverbod (59%) gaf in het onderzoek aan dat hun hond of kat last heeft van het vuurwerk. Dit ondanks het feit dat 67% van de eigenaren aangeeft dat ze vooraf maatregelen nemen om de vuurwerkoverlast voor hun huisdier te beperken.

Vooral stress

Op de schadeafdeling van huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg is er geen piek in het aantal claims door het vuurwerk. “De meeste overlast voor huisdieren is de stress”, aldus Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg. “Wij herkennen ook dat eigenaren zich goed voorbereiden op het vuurwerk en bijvoorbeeld extra opletten bij het uitlaten. Gelukkig houden eigenaren hun huisdier op veilige afstand en laat men de kat wat minder vaak naar buiten gaan.”

 

Reageer op dit artikel