nieuws

Partijen willen aanbod basisverzekeringen uitdunnen

Schade 1108

Het woud van verschillende basisverzekeringen voor gezondheidszorg moet flink uitgedund, dan pas kunnen mensen de verzekering kiezen die bij hen past vindt het CDA. Een voorstel van de christendemocraten om het kabinet, dat zich daar ook voor wil inzetten, bij de les te houden krijgt steun van D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Het stevent af op een Kamermeerderheid.

Partijen willen aanbod basisverzekeringen uitdunnen

Het CDA ziet liefst één standaardpolis voor de basisverzekering voor alle verzekeraars. Maar de partij wil het kabinet zeker houden aan het voornemen om de wildgroei van zogenoemde kloonpolissen tegen te gaan. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg moet daarom onderzoeken hoeveel van deze polissen er zijn en geregeld verslag uitbrengen van de vermindering daarvan, vindt Tweede Kamerlid Joba van den Berg.

Tientallen basispolissen

Verzekeraars bieden nu vaak verscheidene basispolissen aan, tientallen in totaal. Die geven recht op dezelfde basiszorg, maar hebben toch heel verschillende tarieven. Waarom de een duurder is dan de ander is vaak heel ondoorzichtig, stelt Van den Berg. “Wie ooit heeft geprobeerd een goedkopere zorgverzekering te vinden, weet dat dit niet eenvoudig is. Het bestuderen van de kleine lettertjes en de onderlinge verschillen is een immens karwei.”

Overstappers

Zorgverzekeringen vormen de enige categorie verzekeringen waarbij álle polishouders jaarlijks in december probleemloos hun huidige verzekering kunnen opzeggen en kunnen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat heeft de afgelopen jaren steevast geleid tot een heel circus aan activiteiten van zorgverzekeraars die deze overstappers graag als nieuwe klant willen verwelkomen. Dit jaar lijken de zorgverzekeraars zich wat minder actief op de overstappers te storten maar dat wil niet zeggen dat er op het gebied van zorgverzekeringen niets aan de hand is.

Meer weten over hoe zorgverzekeraars omgaan met overstappers? Lees hier het achtergrondartikel dat we daar onlangs over schreven.

Reageer op dit artikel