nieuws

Hackexpert Prins: ‘Het gaat niet lukken computers absoluut veilig te krijgen’

Schade 781

De hackexpert van Nederland, Ronald Prins, schrikt ervan hoe makkelijk het is om grote schade aan te richten via computernetwerken. ‘In theorie zouden we alle sluizen in Nederland tegelijkertijd open kunnen zetten. Ik schrik er ook van wat in potentie allemaal mogelijk is.’

Hackexpert Prins: ‘Het gaat niet lukken computers absoluut veilig te krijgen’

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaf aan dat de sluizen, gemalen en andere infrastructuur door Rijkswaterstaat goed beschermd zijn tegen aanvallen door hackers. Prins heeft daar zo zijn eigen gedachten over.

Hackexpert

Hij hackt als ‘hackexpert’ in opdracht van de provincie of waterschappen regelmatig sluizen, om te kijken hoe het staat met de waterkering. “Voor ons werk hacken we vaak sluizen. In theorie zouden we dat met alle sluizen tegelijk kunnen doen”, zei hij afgelopen dinsdag in Langs de Lijn En Omstreken. 

Naast de sluizen, heeft Prins voor Fox-IT -waar hij nu vertrekt- ook talloze grote organisaties gehackt. Vaak in opdracht van de bedrijven. Het is de overtuiging van Prins dat het niet gaat lukken om computers absoluut veilig te krijgen. “Net als dat je een woning nooit helemaal veilig kan krijgen.”

Betalingsverkeer uitzetten

Prins haalt het voorbeeld aan van de cybercriminelen die vorig jaar met kerst een paar uur het licht hebben uitgezet in de Oekraïne, gewoon ‘om te treiteren’. Volgens de hackexpert mogen we blij zijn dat ‘de slechteriken’ nog niet op het idee zijn gekomen om hier zoiets uit te halen.

“Als dingen echt escaleren in de wereld, moet je niet verwachten dat er een raket naar je toegestuurd wordt. Maar dan is dit wat andere landen zullen doen. (…) een paar uur lang het betalingsverkeer uitzetten of zo.”

Beluister hier het volledige item van NPO radio1

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Reageer op dit artikel