nieuws

Verzekeraars zijn jaarlijks € 40 mln kwijt aan autobranden

Schade 802

Autobranden kosten verzekeraars jaarlijks ongeveer € 40 mln. Dit blijkt uit onderzoek van ThePostOnline (TPO). Volkswagen is het meest in trek bij pyromanen.

Verzekeraars zijn jaarlijks € 40 mln kwijt aan autobranden

In 2016 was er landelijk sprake van 5.484 autobranden, in de eerste helft van 2017 waren het er 2.623, zo blijkt uit het onderzoek waarbij TPO zich baseerde op politiegegevens die het via een WOB-verzoek wist te bemachtigen en op basis van  cijfers die het Verbond van Verzekeraars begin oktober publiceerde over autobranden. De totale kosten voor brandweer en verzekeraars in anderhalf jaar tijd bedroegen ruim € 83 miljoen.

Utrecht en Noord-Brabant

In de provincie Utrecht bleek in 2016 van de autobranden 60% vermoedelijk aangestoken te zijn. Dit jaar voert tot nu Noord-Brabant de rij aan met 56% vermoedelijke moedwillige brandstichtingen. Ook in Noord-Holland, Zeeland en Utrecht is in eerste zes maanden van 2017 bij meer dan de helft van alle autobranden een vermoeden van brandstichting. Friesland is het minst in trek bij pyromanen die gefixeerd zijn op auto’s, daar lag het percentage vermoedelijke brandstichtingen in 2016 op 15%, dit jaar is dit tot en met juni wel bijna verdubbeld tot 28%.

Volkswagen meest in trek

Het merk Volkswagen is het meest in trek bij brandstichters. Van januari 2016 tot en met juni van dit jaar werden er 590 Volkswagens in de fik gestoken. Dat lof trof in dezelfde periode ‘slechts’ 360 bezitters van een Opel. In de top 10 ‘brandgevoelige’ auto’s die TPO samenstelde sluit Fiat de rij met 170 auto’s in brand gestoken auto’s in anderhalf jaar tijd.

‘Echte cijfers veel hoger’

Woordvoerder Rudi Buis legt namens het Verbond van Verzekeraars op TPO uit dat een autobrand een verzekeraar gemiddeld € 10.000 kost. “Dan zit je dus op een schadepost van tussen de 35 en 40 miljoen euro jaarlijks. Let wel, dit zijn de casco en WA-plus verzekerde auto’s, en daarmee ook de nieuwere (en dus duurdere) auto’s. Auto’s die alleen WA-verzekerd zijn tellen wij niet mee, want daar wordt niet op geclaimd. Dat zijn vaak oudere auto’s. Als we deze bij het bedrag optellen, liggen de echte cijfers veel hoger.”

Reageer op dit artikel