nieuws

Provincie maakt inhaalslag met premiestijging autopolis

Schade 1367

Slecht nieuws voor  am: medewerkers die in thuisbasis Deventer wonen. Inwoners van deze IJsselstad zijn in twee jaar tijd liefst 46% meer gaan betalen voor hun WA-autoverzekering, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Tegen de gewoonte in bleef de premiestijging in grote steden dit maal wat achter bij die in de niet-stedelijke gebieden. 

Provincie maakt inhaalslag met premiestijging autopolis

Independer analyseerde vergelijkingen van autoverzekeringen in de maand oktober van het jaar 2017 ten opzichte van oktober 2015. Opvallend is dat de premiestijging in Overijssel en Flevoland aanzienlijk sterker is dan in de rest van Nederland.In deze provincies steeg de gemiddelde autopremie namelijk met 28% in vergelijking met 2015.

WA-verzekering

In het onderzoek zoomde de online tussenpersoon ook in op de verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en allrisk. Hieruit blijkt dat Flevolanders en Overijsselaars die vorige maand een WA-verzekering wilden afsluiten te maken kregen met de sterkste stijging: voor deze dekking betaalden de inwoners van deze provincies nu bijna 40% meer dan in 2015.

Beperkt casco of allrisk

In Drenthe steeg de gemiddelde WA-premie met 26% minder hard dan in andere provincies. Ook voor automobilisten die een beperkt casco-autoverzekering of allriskverzekering afsluiten is deze stijging minder groot.

Deventer en Almere

Als je een WA-verzekering in Deventer of Almere wilt afsluiten, is de stijging het grootst. In Deventer steeg de premie gemiddeld met maar liefst € 210 per jaar: +46%. Kijkend naar de drie grootste gemeenten in Flevoland, krijgt Almere te maken met de grootste stijging: inwoners van deze gemeente betalen nu 37% meer voor een WA-verzekering ten opzichte van 2015. Dat is een gemiddelde stijging van € 175 per jaar.

Stijging schadelast

Suzan Samson van Independer: “In heel Nederland stijgen de premies voor autoverzekeringen. Dat komt omdat autoverzekeraars grote verliezen maken: er worden steeds meer en duurdere schades geclaimd. Ook zijn verzekeraars veel geld kwijt aan letselschade. Dat de premies voor autoverzekeringen in Overijssel en Flevoland omhoog zijn gegaan, komt omdat de schadelast daar harder stijgt. Verzekeraars zijn namelijk steeds beter in staat om de premies af te stemmen op individuele risico’s.”

Stedelijk gebied

Ondanks dat er meestal slecht nieuws is voor automobilisten uit Rotterdam en andere steden in de Randstad, blijven zij nu in de luwte. In zeer stedelijk gebied steeg de premie gemiddeld met 20%. In landelijk gebied is deze stijging groter: inwoners van het platteland betalen 26% meer voor een nieuwe autoverzekering.

 

Reageer op dit artikel