nieuws

Nederlander beveiligt achterdeur nauwelijks

Schade 1069

Bijna alle achterdeuren in Nederland zijn slecht beveiligd. Van elke tien achterdeuren kunnen inbrekers er negen moeiteloos binnen drie minuten openbreken. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken waarover het Verbond van Verzekeraars publiceert.

Nederlander beveiligt achterdeur nauwelijks

Bij een kwart van de deuren is het beslag zo zwak dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen de minuut binnen staat. Volgens voorzitter Coen Staal van de Nationale Inbraakpreventie Weken hebben Nederlanders geen idee van het gemak waarmee inbrekers hun huizen in kunnen. “Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn. Maar voor een inbreker is het dan toch een fluitje van een cent om binnen te komen.”

Slecht slot

Dat voorlichting helpt  blijkt ook uit het onderzoek. Bijna 90% van de ondervraagden zou snel een beter slot laten plaatsen als het hen duidelijk was dat ze een slecht slot hebben. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Begin dan in ieder geval met je achterdeur, want daar wordt het meest ingebroken.”

125 inbraakclaims per dag

Het Verbond  van Verzekeraars maakt ieder jaar een risicomonitor Woninginbraken. Op basis van die informatie kunnen verzekeraars preventietips op maat geven en proberen zij woningveiligheid op allerlei manieren te stimuleren. Ook deze monitor laat een teruggang zien: in 2015 noteerden verzekeraars ruim 38 duizend inbraakclaims, 18% minder dan het jaar daarvoor, maar nog altijd 125 claims per dag.

Reageer op dit artikel