nieuws

Fietsendief hengelt buit steeds vaker binnen via het dak

Schade 4261

Het scenario lijkt rechtstreeks afkomstig uit Hollywood maar voor steeds meer Nederlandse fietshandelaren is het een harde realiteit. Inbrekers slaan steeds vaker hun slag via het dak van fietsenwinkels om zo het alarm te omzeilen. Volgens Invizi, leverancier van beveiligingscamera’s, is er sinds begin dit jaar sprake van een ware hoos aan fietsenhengelaars.

Fietsendief hengelt buit steeds vaker binnen via het dak

Volgens Invizi zijn dit jaar fietsenzaken in Zaltbommel, Dalen, Meerkerk, Elshout en Delfzijl samen voor enkele honderdduizenden euro’s gedupeerd door de dakfietsdieven. De dieven sneden hierbij de dakbedekking open en hengelden met touw en haak de kostbare buit naar boven om zo het alarmsysteem te omzeilen. “De dieven bestelen voornamelijk speciaalzaken die topklasse racefietsen verkopen. De dakmethode bleek zelfs zó succesvol, dat ze bij enkele zaken meerdere malen achtereen hebben toegeslagen. We hebben het dus over een zeer actueel en reëel risico”, aldus Ton Bok van Invizi.

Fietsen op het dak

Berichten in de media over de inbraken bevestigen het beeld dat Invizi schetst. Bij fietsenwinkel Brouwer Bikes in Meerkerk (Zuid-Holland) werd in juni ingebroken, zo meldt de lokale krant. Daarbij ging het alarm echter af waardoor de daders moesten vluchten. Toen de politie kwam stonden er al tien nagelnieuwe fietsen op het dak, klaar om meegenomen te worden.
Een maand later was het raak bij een fietsenwinkel in Elshout (Noord-Brabant). Daar werden in juli meerdere dure fietsen gestolen met een totale waarde van rond rond de € 30.000. Het overkwam Cycle Centre 5311 uit Zaltbommel in het afgelopen jaar al drie keer, zo meldt het Brabants Dagblad.

Ruzie met verzekeraar

Amweb berichte begin dit jaar over een grote roof bij de fietsenhandel van top amateur Marthijs Wegdam in het Drentse Dalen. Bij hem werd voor maar liefst € 200.000 aan prijzige wielren- en mountainbikes weggehaald. Het leidde tot een conflict met verzekeraar Interpolis, die in eerste instantie weigerde over de brug te komen met de vergoeding van de schade. Begin deze maand, meer dan een jaar na de inbraak, kwam de verzekeraar alsnog over de brug.

Beperkte bewegingen

Volgens Bok zijn er verschillende redenen waarom inbrekers steeds vaker het dak op gaan. “Deels heeft het er mee te maken dat de voordeur wel steeds beter beveiligd is bij fietsenwinkels. Maar inbrekers weten ook dat ze eenmaal in de winkel vaak hun slag kunnen slaan. Beperkte bewegingen signalen bewegingsmelders niet. Dus kun je via een gat in het dak rustig wat fietsen naar boven takelen.”

Opsporing via camerabeelden

Het alleen aanbrengen van bewakingscamera’s volstaat volgens hem niet. “Opsporing naderhand via camerabeelden is vaak lastig, wat ook blijkt uit programma’s als Opsporing Verzocht. Als camera’s iets signaleren moet dat bij de politie of een beveiligingsbedrijf belanden zodat er direct actie op kan worden ondernomen. En liefst voordat er een inbraak plaatsvindt. Als uit camerabeelden blijkt dat iemand om twee uur ’s nachts bij je bedrijf naar binnen kijkt, weet je dat er iets niet klopt.”

Reageer op dit artikel