nieuws

Aantal ingediende schadeclaims na onterechte nacht in politiecel verzesvoudigd

Schade 510

Aantal ingediende schadeclaims na onterechte nacht in politiecel verzesvoudigd

In ruim tien jaar tijd is het aantal schadeclaims dat is ingediend na een onterecht verblijf in de politiecel verzesvoudigd, dit meldt het AD vanochtend op basis van een onderzoek van De Algemene Rekenkamer dat vandaag openbaar wordt gemaakt.

Vorig jaar werden volgens het AD 4.819 schadevergoedingen toegekend aan ex-verdachten in voorarrest, in 2005 waren dat er nog 780. De verdachten, waar het in dit onderzoek om gaat, zaten maximaal drie dagen opgesloten op het politiebureau. De Rekenkamer meldt tegenover het AD dat, ondanks de fikse stijging van het aantal schadevergoedingen, de meerderheid van de ex-verdachten géén claim indient. 35 procent van de ex-verdachten vraagt wel om financiële genoegdoening.

 €105 per dag eisen

Ex-verdachten die onterecht hebben vastgezeten kunnen een schadevergoeding van €105 per dag eisen. De toename van het aantal claims is volgens de Rekenkamer gerelateerd aan een stijging van het aandeel verdachten dat korte tijd vastzit. Volgens het AD werd vorig jaar een op de vier verdachten van misdrijven enkele dagen in een politiecel opgesloten, in 2012 was dit nog een op de zes.

Langer vastgehouden

Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt aan de krant dat de toename ‘niet los kan worden gezien van een aantal ingrijpende veranderingen de afgelopen jaren’. Verdachten worden langer vastgehouden omdat ze sinds 2016 vóór een politieverhoor recht hebben op bijstand van een advocaat waar meer tijd mee gepaard gaat.

Direct een boete

“Ook worden relatief lichte zaken sneller afgehandeld, waardoor verdachten in de cel moeten wachten op de afhandeling van hun zaak. Een verdachte kan dan bijvoorbeeld direct een boete krijgen van het Openbaar Ministerie, waardoor ze later niet meer voor de rechter hoeven te komen”, zo bericht het AD.

Zorgelijke ontwikkeling

Het item haalt ook eerdere berichtgevingen over dit onderwerp aan: “Vorig jaar berichtte deze krant al dat ex-verdachten een recordbedrag aan schadevergoedingen ontvingen. Een zorgelijke ontwikkeling, zei Ybo Buruma, lid van de Hoge Raad. ‘We zijn iets normaal gaan vinden wat niet normaal is”, aldus Buruma’.”

Reageer op dit artikel