nieuws

Kredietverzekering voor omstreden gaspijpleiding ter discussie

Schade 947

De kredietverzekering die verzekeraar Atradius mogelijk namens de overheid gaat bieden aan bedrijven die mee gaan bouwen aan de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 staat ter discussie. De kamerleden Van Raan (PvdD) en Beckerman (SP) hebben vragen gesteld over de verzekering van orders voor de pijpleiding voor de maritieme dienstverleners Van Oord en Boskalis. Het verzekeren hiervan druist volgens de Kamerleden in tegen de Parijse klimaatdoelstellingen.

Kredietverzekering voor omstreden gaspijpleiding ter discussie

De Nord Stream 2 wordt een nieuwe pijpleiding die via de Baltische Zee aardgas vervoert van Rusland naar Europa. Van Oord en Boskalis gaan samen voor € 250 miljoen werkzaamheden uitvoeren bij bouw van de pijpleiding. Van Raan en Beckerman vragen aan de betrokken minister en staatssecretarissen of er daadwerkelijk sprake zal van overheidssteun door middel van een exportverzekering door Atradius Dutch State Business. Dit is loot van de kredietverzekeraar die namens de Nederlandse overheid betalingsrisico’s voor Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen verzekert.

Fossiele brandstoffen

“Deelt u de mening dat de aanleg van Nord Stream 2 een verdere uitbreiding van de infrastructuur voor fossiele brandstoffen behelst en dat dit project daarmee niet bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen van Parijs?”, zo vragen de Kamerleden aan de bewindslieden. De parlementariërs reppen ook van een ‘politiek omstreden project’.

Realiseren doelstellingen

Van Raan en Beckerman vinden dat transacties die bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasprojecten moeten worden uitgesloten van toegang tot overheidssteun om de klimaatdoelstellingen te halen? “Zo nee, welke andere, meer effectieve mogelijkheden ziet u om overheidssteun te laten bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen uit het akkoord van Parijs?”

Reageer op dit artikel