nieuws

Aanpassing letselschaderegels drukt autopremie Britse verzekeraars

Schade 1028

Het verzekeren van een auto in het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen kwartaal gemiddeld 1,1% goedkoper geworden, zo meldt het Britse vakblad Insurance Post. Volgens Willis Towers Watson is de prijsdaling te danken aan recent aangekondigde nieuwe rekenregels voor letselschade die gunstiger uitpakken voor verzekeraars.

Aanpassing letselschaderegels drukt autopremie Britse verzekeraars

De daling van 1,1% is de grootste daling bij Britse autoverzekeringen in drie jaar tijd. De gemiddelde autopremie daalde het afgelopen kwartaal met £9 naar £838, een forse trendbreuk gelet op het feit dat de gemiddelde premie de afgelopen 12 maanden met meer dan £ 100 (+14%) steeg. In juni 2014 kostte een autoverzekering bij onze overburen nog £579.

Aanpassing Ogden rate

Volgens Willis Towers Watson is de premiedaling op het conto te schrijven van de aankondiging dat de zogeheten ‘Ogden rate’ weer wordt opgeschroefd van -0,75% naar een percentage tussen de 0 en 1%. Volgens WTW hadden vezekeraars de aanpassing al verwacht en hebben ze er op geanticipeerd door hun premies te verlagen.

Investeren uitkering

De ratio wordt gebruikt voor het bepalen van de letselschadevergoeding die Britse verzekeraars moeten uitkeren. Als letselschadeslachtoffers een eenmalige uitkering ontvangen, wordt het bedrag dat zij krijgen, verlaagd aan de hand van het rendement dat zij kunnen maken door het bedrag te investeren. Deze zogeheten ‘Ogden rate ‘ wordt bepaald aan de hand van de rendementen op de minst risicovolle beleggingen.

Oplopende schadelast

Dit voorjaar stelde de Britse regering de ratio drastisch naar beneden bij, van 2,5% naar -0,75%. Hiertegen kwam veel verzet van de Britse verzekeraars die zich daardoor geconfronteerd wisten met een fors oplopende schadelast.

Reageer op dit artikel