nieuws

Schade door orkaan Harvey kan oplopen tot $ 30 mrd

Schade 710

Schade door orkaan Harvey kan oplopen tot $ 30 mrd

Hoewel het overstromingsgevaar nog lang niet is geweken, gaan experts er nu al van uit dat de orkaan Harvey tot wel $ 30 mrd aan schade kan veroorzaken in de Amerikaanse staat Texas. Harvey blijft daarmee nog een eind verwijderd van de orkaan Katrina die in 2005 liefst $ 120 mrd aan schade veroorzaakte. Wel lijkt het aandeel onverzekerde schade nu groter dan toen. 

Na aan land te zijn gekomen als een verwoestende orkaan laat  Harvey zich nu vooral gelden door overvloedige regen die op veel plekken zorgt voor overstromingen. Zo staan grote delen van de stad Houston blank en is er ook elders in Texas sprake van ernstige wateroverlast.

Top 8 orkanen

De schade van de orkaan kan oplopen tot $ 30 mrd, stelt Chuck Watson van Enki Research tegenover persbureau Bloomberg. Daarbij houdt hij ook rekening met de economische gevolgen van de overstromingen voor de in Texas sterk vertegenwoordigde energiesector. Op basis van deze inschatting komt Harvey in de top 8 van meest verwoestende orkanen die de Verenigde Staten teisterden, zij het nog ver achter ‘Katrina’, de orkaan die in 2005 New Orleans goeddeels blank zette en zorgde voor $ 120 mrd aan schade.

Groot deel onverzekerd

Maar waar in 2005 nog 47% van de schade verzekerd bleek, schat Watson de verzekerde schade nu in op 27% van de totale schade door Harvey. Aon bevestigt dat vermoeden. “Het zal weken duren voordat schade in de hele breedte en diepte zichtbaar is geworden en nu al is duidelijk dat  een abnormaal groot deel van de economische schade niet verzekerd zal zijn.” Helemaal nieuw is grote mate van onderverzekering niet in Texas volgens Aon. In Houston is nu al meer regen gevallen dan tijdens de tropische storm Allison in 2001. Toen was er $ 12 mrd aan schade, waarvan maar $ 5  mrd gedekt was.

Renteloze lening

Veel mensen in het rampgebied zijn hoofdzakelijk verzekerd via een federaal ‘verzekeringsprogramma’ voor overstromingen. In de regio rondom Houston had in april van dit jaar slechts een zesde van de inwoners dekking op basis van dit programma. Veel mensen gaan volgens Loretta Worters van het Insurance Information Institute in serieuze financiële problemen komen. “De  meeste mensen in deze gebieden hebben geen overstromingsverzekering. Ze kunnen misschien een vergoeding krijgen van de overheid maar die zijn beperkt. Er zijn renteloze leningen of leningen met een lage rente,  maar die moet je terugbetalen.

Tekort federaal programma

Het federale programma kampt met een tekort van $ 25 mrd. Bovendien eindigt de federale ‘verzekering’ zonder ingrijpen van het congres op 30 september.

Reageer op dit artikel