nieuws

Eigenaar zorgbureau Schiedam opgepakt op verdenking PGB-fraude van 2 miljoen euro

Schade 1341

Eigenaar zorgbureau Schiedam opgepakt op verdenking PGB-fraude van 2 miljoen euro

De eigenaar van een zorgbureau in Schiedam, die voor circa 2 miljoen euro met PGB-geld zou hebben gefraudeerd, is ruim twee jaar na zijn vertrek naar Turkije opgepakt op de Belgische luchthaven Zaventem. De man sloeg in 2015 met zijn vrouw op de vlucht toen een zorgverzekeraar aangifte deed.

De 36-jarige verdachte zou zich samen met zijn echtgenote tussen 2010 en 2015 schuldig hebben gemaakt aan omkoping van een medewerker van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen en mensensmokkel. Het echtpaar heeft volgens het OM voor circa 1,2 miljoen euro witgewassen. Samen met zijn echtgenote was de man bestuurder van een zorgbureau in Schiedam, waar de opsporingsdienst van de Inspectie SZW in 2015 administratie in beslag nam, meldt het ANP.

Voorlopige hechtenis

De man werd 16 maart opgepakt op vliegveld Zaventem. Twee weken na zijn aanhouding is hij overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten, maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. Hij stond internationaal gesignaleerd. De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen.

Het echtpaar vluchtte begin 2015 naar Turkije nadat een zorgverzekeraar aangifte had gedaan. De man en vrouw gaven daar geen gehoor aan oproepen voor een verhoor. Het onderzoek naar de zorgfraude is inmiddels afgerond, aldus het OM. De zaak komt binnenkort op zitting. Of ook de vrouwelijke hoofdverdachte wordt vervolgd, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel