nieuws

Hema wil door weggeven dashcam autoschade sneller afhandelen

Schade 2250

Hema wil door weggeven dashcam autoschade sneller afhandelen

Hema Verzekeringen gaat beelden van dashboardcamera’s gebruiken als bewijsvoering als onduidelijk is wie er schuld heeft aan autoschade. Volgens Hema kan een dashcam als ondersteuning van ander bewijsmateriaal zorgen voor een snellere schadeafhandeling in ter discussie gestelde zaken.

“Door het gebruik van dashcambeelden als ondersteunend bewijsmateriaal, kunnen we vaak eenvoudiger de aansprakelijkheid bepalen en autoschade dus sneller afhandelen”, zegt Frieda de Lange van Hema Verzekeringen. De verzekeraar geeft tot eind mei gratis dashcams weg aan nieuwe klanten die een allriskverzekering afsluiten. De camera’s kunnen informatie vergaren over omstandigheden van een ongeluk en de gedraging van de bestuurder.

Gevaar terugdringen of uitlokken?

De Lange denkt dat een dashcam bovendien autoschade kan voorkomen en voor meer veiligheid op de weg zal zorgen. “Bestuurders met een dashcam zijn zich vaak bewuster van hun rijgedrag, wat ongewenste gedragingen en gevaarlijke situaties op de weg kan voorkomen.”

Eind vorige maand beweerde directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars nog het tegenovergestelde: dashcams kunnen gevaar uitlokken. In een paneldiscussie sprak hij over het al dan niet verplichten van een dashboardcamera. Hij voelt daar nog niet veel voor. “Dan zou je eerst een gedegen onderzoek moeten doen naar de effectiviteit. Een dashcam kan ook afleiden of gevaarlijk rijgedrag uitlokken, bijvoorbeeld dat je in de achtervolging gaat om iets vast te leggen op camera”, aldus Weurding.

Volgens het Verbond hebben op dit moment 250 duizend Nederlandse automobilisten een cameraatje in de auto. Verkeersofficier van Justitie Achilles Damen noemde in de discussie met Weuring nog een andere schaduwzijde van de dashcam: ook beelden kun je manipuleren en de dashcam legt wel vast wát er gebeurt, maar lang niet altijd wat zich daaraan voorafgaand afspeelde.

Reageer op dit artikel