nieuws

Aon: ‘Herkeuringsachterstand UWV kost werkgevers jaarlijks 870 miljoen euro’

Schade 1230

Aon: ‘Herkeuringsachterstand UWV kost werkgevers jaarlijks 870 miljoen euro’

De achterstand bij het UWV met het herkeuren van arbeidsongeschikten kost Nederlandse werkgevers zo’n €870 miljoen per jaar. Dat becijfert verzekeringsmakelaar Aon. Aon roept werkgevers op een herkeuring af te dwingen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet bovendien de capaciteitsproblemen bij UWV oplossen.

Volgens verzekeringsmakelaar Aon betalen werkgevers per jaar minimaal €1,5 miljard aan uitkeringen voor 150.000 arbeidsongeschikten die eigenlijk jaren geleden al herkeurd hadden moeten worden. Door capaciteitsproblemen bij het UWV is er een grote achterstand in de herkeuringen. Aon stelt dat 58% van de arbeidsongeschikten weer (deels) aan de slag zou kunnen en baseert zich daarbij op onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het wegwerken van de achterstanden zouden werkgevers jaarlijks €870 miljoen kunnen besparen.

‘Achterstand niet snel ingelopen’

Aon denkt niet dat de achterstanden bij UWV snel worden ingelopen. “Uit de laatste cijfers van het UWV blijkt dat het aantal herbeoordelingen bij WIA-uitkeringen in één jaar tijd met 10% is afgenomen. Terwijl voor dezelfde groep het aantal uitkeringen met 10% toenam”, stelt de verzekeringsmakelaar in een persbericht.

‘Dwing herkeuring af’

Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en verzekeraars kunnen bij het UWV een herkeuring afdwingen. Aon roept deze partijen op van die mogelijkheid gebruik te maken. “Een herkeuring die leidt tot een gedeeltelijke re-integratie, is winst voor werkgevers, de uitkeringsinstantie, de arbeidsmarkt die steeds meer onder druk staat én de werknemer die weer meetelt op de arbeidsmarkt. Bovendien bestaan er gunstige voorwaarden voor werkgevers om mensen die re-integreren aan te nemen,” zegt Aon-consultant Dennis Rijnbeek. “Nu de markt er klaar voor is, is het is tijd dat werkgevers deze stap zetten en dat de minister komt met een oplossing voor de capaciteitsproblemen bij het UWV.”

Reageer op dit artikel