nieuws

Verzekeraars komen met polis tegen cybercrime

Schade 2412

Verzekeraars komen met polis tegen cybercrime

Binnen enkele jaren zijn verzekeringen tegen onder meer hacken en online fraude de gewoonste zaak van de wereld. Dit stelt het Cyber Science Center (CSC) tegenover de Leeuwarder Courant. Het CSC is op dit moment bezig met het uitwerken van mogelijkheden voor verzekeringen tegen cybercrime.

Het CSC is een samenwerkingsverband van wetenschappers van de hogeschool NHL, de Open Universiteit en de Politieacademie. Volgens Wouter Stol, lector cybersafety aan de NHL, ontstaat er “eindelijk” een gevoel van urgentie, zo stelt hij tegenover de Leeuwarder Courant. Er is volgens hem een grote behoefte aan verzekeringen tegen cybercrime: “Neem het midden- en kleinbedrijf. Deze ondernemers verzekeren zich wel tegen fysieke diefstal, maar tegen een online inbraak staan ze vaak machteloos”, zegt Stol.

Eisen aan internetgedrag

Het CSC vermoedt dat verzekeraars eisen gaan stellen aan het internetgedrag als er een polis wordt afgesloten. Stol: “Dan moet je denken aan een keurmerk voor veilig online gedrag. Dat particulieren de beveiliging up to date hebben, maar ook dat bedrijven hun personeel bijscholen over hoe ze de risico’s verkleinen.”

VKG en Klap

Helemaal zonder bescherming hoeven particulieren het op dit moment ook al niet te doen. VKG biedt een polis tegen online criminaliteit aan die een gezin € 12,41 per maand kost. De schadelimiet ligt hierbij op € 5.000. Verzekeringsmakelaar Klap is sinds vorige zomer actief met een cyberrisicoverzekering die onder de naam Cyber Protect wordt aangeboden en dekking biedt tegen identiteitsdiefstal, fraude met betaalmiddelen, online reputatieschade en conflicten met webshops.

Reageer op dit artikel