nieuws

ZorgverzekeringWijzer.nl: ‘Verzekeraars vullen hun zakken met vrijwillige eigen risico’s’

Schade 1540

ZorgverzekeringWijzer.nl: ‘Verzekeraars vullen hun zakken met vrijwillige eigen risico’s’

De vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl heeft op een rijtje gezet wat de korting is die consumenten krijgen als ze een hoger eigen risico nemen. Er is veel verschil. Waarom geeft de ene verzekeraar 300 euro korting bij een vrijwillig eigen risico van 885 euro en de andere slechts 180? Niemand die het weet, meent ZorgverzekeringWijzer.nl.

Verzekeraars verdienen gemiddeld bijna 100 euro per jaar extra aan verzekerden die voor een vrijwillig eigen risico kiezen, zo meldt ZorgverzekeringWijzer.nl. En er zijn inmiddels al bijna 2 miljoen mensen die een hoger eigen risico nemen. De zorgverzekeraars Amersfoortse, ONVZ en Zorg en Zekerheid geven maar liefst 300 euro korting op de jaarlijkse premie bij een maximaal hoger eigen risico. Daarmee wordt Zorg en Zekerheid de goedkoopste restitutieverzekering. “Maar 7 andere zorgverzekeraars geven slechts 180 euro terug en spekken daarmee meer dan evenredig de winst”, zo meldt de vergelijkingssite. Gemiddeld geven ze 223 euro terug.

Onthutsende conclusies
Vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl heeft 26 vrije keuzeverzekeringen op een rij gezet en kwam tot “onthutsende conclusies”, zoals men zelf meldt. Met 104,55 euro is Ohra het goedkoopst voor de verzekerden met het lage eigen risico van 385 euro. Ohra geeft echter slechts 200 euro korting bij het verhogen van het eigen risico met 500 euro tot 885 euro. Omdat Zorg en Zekerheid maar liefst 300 euro voordeel aan haar klanten gunt stijgt deze zorgverzekeraar daarmee in de vergelijking naar de eerste plaats met een premie van 82,05 euro per maand.

Financieel voordeling voor de zorgverzekeraars
Verzekerden die van mening zijn dat ze in 2017 weinig mankeren kunnen overwegen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Maar volgens ZorgverzekeringWijzer is dit dus financieel voordelig voor de verzekeraars, omdat zij die korting niet helemaal doorgeven aan de klant. Enkele verzekeraars lijken daar misbruik van te maken, luidt de conclusie van de site.

Promoten van vrijwillig hoger eigen risico
Wilfred Mooij, mede eigenaar van ZorgverzekeringWijzer.nl: “Zakkenvullers wil ik ze niet meteen noemen. Maar het is wel vreemd dat een verzekeraar het tarief zorgvuldig vaststelt en dat er dan zo’n enorm verschil ontstaat als klanten vrijwillig voor een eigen risico kiezen. Daar zou het verschil niet in mogen zitten. Deze mensen bevorderen met hun gedrag de kostenbeheersing in de zorg. Ik begin nu wel te begrijpen waarom verzekeraars die maar 180 euro korting geven een vrijwillig eigen risico promoten. Het is voor hen nog beter dan voor de klant. Jammer dat we dit moeten constateren, juist nu steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico kiezen.”

Reageer op dit artikel