nieuws

Zilveren Kruis stopt met vergoeding mediwiet

Schade 2542

Zilveren Kruis stopt met vergoeding mediwiet

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stopt per 1 januari 2017 met de vergoeding van de medicinale cannabis aan verzekerden die er voor het eerst aanspraak op maken. Volgens Zilveren Kruis staat de positieve uitwerking van mediwiet voor mensen met een ernstige aandoening niet langer vast. ONVZ en Stad Holland zijn nu nog de enige zorgverzekeraars die mediwiet vergoeden. 

Op het klantenforum van Zilveren Kruis, waarop de zorgverzekeraar eerder nog cannabistips deelde, stelt een medewerker dat de verzekeraar cannabis niet meer vanuit de basisverzekering mag vergoeden. “De reden is dat in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond. Om dezelfde reden kiezen wij er ook voor om cannabis niet te vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. De toezichthouders van de zorgverzekeraar zien er op toe dat wij medicinale cannabis niet meer vergoeden vanuit de basisverzekering.” De Zilveren Kruis-medewerker doelt daarmee op een advies van het Zorginstituut Nederland uit 2003 dat vergoeding van medicinale wiet ontraadt op basis van het ontbreken van bewijs voor een gunstige werking.

Dat advies staat haaks op de tekst in een brochure van het Cannabisbureau, dat valt onder het ministerie van Volksgezondheid. Hierin staat: “Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar die aantonen dat cannabis werkt bij:  pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij MS of ruggenmergschade;  misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids; misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hepatitis C- of hiv-infectie en aids;  chronische pijn (voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos);  syndroom van Gilles de la Tourette en therapieresistent glaucoom Daarnaast komen er steeds meer gegevens en positieve berichten van patiënten en artsen beschikbaar over de werkzaamheid van cannabis bij andere aandoeningen.”

Verzekerden van Zilveren Kruis die in 2016 nog toestemming voor de vergoeding van medicinale cannabis kregen, kunnen tot 1 juli 2017 de medicinale cannabis nog vergoed krijgen.

 

Reageer op dit artikel