nieuws

Minister Schippers (Volksgezondheid): ‘Gratis brillen zijn misleidend’

Schade 3992

Minister Schippers (Volksgezondheid): ‘Gratis brillen zijn misleidend’

Minister Schippers van Volksgezondheid is niet blij met reclames van opticiens die gratis brillen aanbieden. Volgens de minister overtreden de winkeliers daarmee echter niet de zorgverzekeringswet, zo stelt ze in antwoord op Kamervragen.

In haar Kamerbrief geeft Schippers antwoord op Kamervragen van Lea Bouwmeester (PvdA). Zij had de minister gewezen op de campagnes van onder meer opticiens en audiciens die mensen aansporen tot het ‘gratis’ afnemen van extra zorghulpmiddelen.

De minister wijst er in haar antwoord op dat brillen niet onder de basisverzekering vallen. “De reclames gaan derhalve over de aanvullende verzekering en vallen dus niet onder de overheidsregeling”, aldus Schippers. “Wel vind ik de suggestie dat deze brillen gratis zijn, en de oproep tot extra zorgconsumptie op zijn zachtst gezegd misleidend. Zeker gezien de noodzaak om zinnig en zuinig gebruik te maken van de zorg, ook al wordt die zorg bekostigd door een vrijwillige aanvullende verzekering.(…) Deze uitgaven hebben geen effect op de betaalbaarheid van het basispakket. Ze hebben dat wel op de betaalbaarheid van de aanvullende verzekering. Het is aan de zorgverzekeraar om hierover in het contract afspraken te maken.”

Onnodige of onnodig dure zorg
Ten aanzien van hoortoestellen, die wel voor 75% vergoed worden uit het basispakket, stelt de minister dat “zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de kwaliteit en doelmatigheid van ons zorgstelsel.” De zorgbehoefte van de patiënt dient hierbij wat Schippers betreft voorop te staan. “Het is niet gewenst dat zij verzekerden aanzetten tot het gebruik van onnodige of onnodig dure zorg, ook niet wanneer verzekerden een aanvullende verzekering hebben voor deze zorg. Dit leidt immers tot hogere zorguitgaven en verzekerden zullen hierdoor onnodig geconfronteerd worden met een stijging van hun premie. Daarom verwacht ik van partijen dat volgens richtlijnen en protocollen het juiste type hulpmiddelen wordt voorgeschreven dat past bij het functioneringsprobleem van de patiënt. Niet meer en niet minder, zoals dat ook geldt voor andere verzekerde zorgvormen.”

Brillenwinkels hebben toegang tot verzekeringsgegevens.
De minister erkent dat oog- en oorwinkels zicht hebben in de verzekeringsgegevens van hun klanten. Ze legde daarvoor haar oor te luister bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Volgens ZN beschikken (brillen)winkels niet over een bestand met informatie over verzekerden maar hebben zij via het VECOZO-portaal slechts toegang tot de dienst Controle op Verzekeringsrecht (COV). Hierdoor is voor de (brillen)winkel inzichtelijk welke basisverzekering bij welke zorgverzekeraar is afgesloten, en welke aanvullende pakketten eventueel zijn afgesloten.”

Niet voor commerciële doeleinden
Toegang tot COV mag volgens Schippers alleen worden gebruikt voor het informeren van de verzekerde over de hoogte van de vergoeding van zijn zorgverzekeraar. “De privacy is geborgd omdat (brillen)winkels geen inzicht hebben in de historische zorgconsumptie of medische gegevens van de verzekerde. COV is nadrukkelijk niet bedoeld voor identificatiedoeleinden, exploitatie en/of commerciële doeleinden.”

Reageer op dit artikel